Ciasto z białą czekoladą i wiśniami
Wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem białej czekolady i wiśni z syropu o delikatnym aromacie kawy, w dodatku szybka do wykonania i szybko znika z talerza. Polecam
średnica formy 26 cm
- 125 ml maślanki
- 130 g miękkiego masła
- 150 g białej czekolady
- 100 g brązowego cukru
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 150 g wiśni z syropu
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (zmielonej na proszek)
- 300 g mąki pszennej
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - zostawić do lekkiego przestudzenia . W misce wymieszać mąkę z proszkiem i sodą. Do drugiej miski wrzucić masło i utrzeć z połową cukru na puszek, dodać żółtka i mleko oraz przestudzoną czekoladę - miksować do połączenia składników. Na końcu wsypywać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i kawą aż składniki się połączą.
W misce ubić białka stopniowo dosypując cukier, ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać odsączone wiśnie z masą czekoladową,oraz ubite białko, ciasto wylać do wysmarowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok 50 minut do tzw suchego patyczka.
Wystudzić w uchylonym piekarniku.