Ciasto wiśniowe

Ciasto wiśniowe

Zdjęcie - Ciasto wiśniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto wiśniowe.

 

Składniki na ciasto wiśniowe:

Na nadzienie:

  • ok. 900 g wiśni bez pestek

  • 1/4 szklanki skrobi kukurydzianej

  • 1/4 szklanki plus 1 łyżka wody

  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego

  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów

  • Szczypta soli

  • 1 duże jajko (do posmarowania)

  • Cukier gruboziarnisty (opcjonalnie)

  • Lody waniliowe (do podania)

Na ciasto:

  • 2 i 2/3 szklanki mąki uniwersalnej (plus dodatkowa do podsypania)

  • 3/4 łyżeczki soli morskiej

  • 20 łyżek zimnego masła, pokrojonego w kawałki

  • 6 łyżek lodowatej wody

  • 1 łyżeczka zimnego octu jabłkowego

 

 

Jak upiec ciasto wiśniowe?

 Przygotowanie ciasta:

  • W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne kawałki masła i mieszaj, aż mieszanina będzie przypominała grube okruchy (możesz użyć widelca).

 

  • Dodaj lodowatą wodę i ocet jabłkowy, mieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj dodatkową łyżkę lodowatej wody.

  • Podziel ciasto na dwie części, uformuj w kule, spłaszcz każdą, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

Przygotowanie nadzienia:

  • W małym naczyniu wymieszaj skrobię kukurydzianą z 1/4 szklanki wody, aż skrobia się rozpuści.

  • W dużym rondlu połącz wiśnie, cukier trzcinowy, cynamon, imbir, ekstrakt z migdałów, sól i mieszankę skrobi kukurydzianej. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając często, aż nadzienie zgęstnieje (ok. 10 minut). Odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie i pieczenie ciasta:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C.

  • Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkuj jedną z kulek ciasta na okrągły placek o grubości około 0,5cm. Wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia o średnicy około 23cm.

  • Przełóż nadzienie wiśniowe do formy wyłożonej ciastem.

  • Rozwałkuj drugą kulkę ciasta na placek o grubości 0,5cm. Przykryj nim nadzienie, a następnie zlep brzegi, tworząc faliste wzory. Jeśli chcesz, możesz pokroić ciasto na paski i ułożyć kratkę na nadzieniu.

  • W małej misce roztrzep jajko z 1 łyżką wody. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, a następnie posyp gruboziarnistym cukrem (opcjonalnie).

  • Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut, aż wierzch będzie złocisty, a nadzienie będzie bulgotać.

  • Ostudź ciasto przed krojeniem. Podawaj z lodami waniliowymi.

 

Kategorie przepisów