Ciasto wiśniowe
Ciasto wiśniowe.
Składniki na ciasto wiśniowe:
Na nadzienie:
-
ok. 900 g wiśni bez pestek
-
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
-
1/4 szklanki plus 1 łyżka wody
-
3/4 szklanki cukru trzcinowego
-
1/2 łyżeczki cynamonu
-
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
-
1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
-
Szczypta soli
-
1 duże jajko (do posmarowania)
-
Cukier gruboziarnisty (opcjonalnie)
-
Lody waniliowe (do podania)
Na ciasto:
-
2 i 2/3 szklanki mąki uniwersalnej (plus dodatkowa do podsypania)
-
3/4 łyżeczki soli morskiej
-
20 łyżek zimnego masła, pokrojonego w kawałki
-
6 łyżek lodowatej wody
-
1 łyżeczka zimnego octu jabłkowego
Jak upiec ciasto wiśniowe?
Przygotowanie ciasta:
-
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj zimne kawałki masła i mieszaj, aż mieszanina będzie przypominała grube okruchy (możesz użyć widelca).
-
Dodaj lodowatą wodę i ocet jabłkowy, mieszaj, aż ciasto zacznie się łączyć. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj dodatkową łyżkę lodowatej wody.
-
Podziel ciasto na dwie części, uformuj w kule, spłaszcz każdą, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.
Przygotowanie nadzienia:
-
W małym naczyniu wymieszaj skrobię kukurydzianą z 1/4 szklanki wody, aż skrobia się rozpuści.
-
W dużym rondlu połącz wiśnie, cukier trzcinowy, cynamon, imbir, ekstrakt z migdałów, sól i mieszankę skrobi kukurydzianej. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając często, aż nadzienie zgęstnieje (ok. 10 minut). Odstaw do ostygnięcia.
Przygotowanie i pieczenie ciasta:
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
-
Na lekko podsypanej mąką powierzchni rozwałkuj jedną z kulek ciasta na okrągły placek o grubości około 0,5cm. Wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia o średnicy około 23cm.
-
Przełóż nadzienie wiśniowe do formy wyłożonej ciastem.
-
Rozwałkuj drugą kulkę ciasta na placek o grubości 0,5cm. Przykryj nim nadzienie, a następnie zlep brzegi, tworząc faliste wzory. Jeśli chcesz, możesz pokroić ciasto na paski i ułożyć kratkę na nadzieniu.
-
W małej misce roztrzep jajko z 1 łyżką wody. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, a następnie posyp gruboziarnistym cukrem (opcjonalnie).
-
Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut, aż wierzch będzie złocisty, a nadzienie będzie bulgotać.
-
Ostudź ciasto przed krojeniem. Podawaj z lodami waniliowymi.