Ciasto waniliowe na ricottcie
Zrobiłam niedawno ciasto ucierane, które wyglądało jak drożdżowe. Tę wyjątkową strukturę ciasto zawdzięczało serkowi ricotta. Pięknie wyrosło, było puszyste i wspaniale pachniało wanilią. Do porannej czy popołudniowej kawy pasowało wyśmienicie ale smakowało także ze szklanką mleka.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 250 g ricotty
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- cukier puder
- 3 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
Miękkie masło utrzeć z jajkami i cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Do masła dodać serek ricotta, ekstrakt waniliowy oraz sok z limonki, wymieszać i dodawać na przemian mąkę z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące. Ciasto delikatnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy, najlepiej wieńcowej o śr. 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50-60 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)