Ciasto ucierane z owocami

Ciasto ucierane z owocami

Szybkie i smaczne ciasto, delikatnie wilgotne i bardzo owocowe - bo im więcej owoców tym lepiej! A co najlepsze, że w zależności od sezonu możemy dowolnie dopierać owoce jakie chcemy użyć. U nas tym razem padło na jagody, co prawda na razie ze słoiczka, ale i tak wyszło wspaniale :)
Zdjęcie - Ciasto ucierane z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 masło
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenie
  • 1 łyżka octu
  • jagody


Przygotowanie:

Żółtka oddziel od białek. Masło dokładnie utrzyj z cukrem. następnie dodaj żółtka, śmietanę i ocet. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do ciasta, mieszaj ac mikserem.
Wcześniej oddzielone białka ubij na sztywną pianę i już drewnianą łyżką delikatnie wymieszaj z ciastem, do całkowitego połączenia. Gotowe wyłóż na blachę ( 24x30) wyłożoną papierem do pieczenia.
Owoce osusz i obsyp mąką, następnie porozrzucaj po cieście i delikatnie przygnieć.
Piecz w temp 180 C przez ok 45 min.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto ucierane z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów