Ciasto ucierane z makiem
Tego lata szalałam trochę z ciastami ucieranymi dlatego zrobię je także na święta tyle, że z makiem. Ciasto robi się bardzo szybko bo jeśli użyjemy gotowej masy makowej roboty przy nim jest bardzo mało. Może to być alternatywa dla strucli makowej.
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 4 jajka
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka masy makowej
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem ( upiekłam w kwadratowej blaszce). Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć masę makową. Posypać płatkami migdałowymi i i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu zdjąć obręcz ciasta i pokroić.
Smacznego:)