Ciasto ucierane z makiem

Ciasto ucierane z  makiem

Tego lata szalałam trochę z ciastami ucieranymi dlatego zrobię je także na święta tyle, że z makiem. Ciasto robi się bardzo szybko bo  jeśli użyjemy gotowej masy makowej roboty przy nim jest bardzo mało. Może to być alternatywa dla strucli makowej.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z  makiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru 
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • puszka masy makowej

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą formę z odpinaną obręczą o średnicy 24 cm wysmarować masłem ( upiekłam w kwadratowej blaszce). Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez minimum 8 minut. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, w około 3 minutowych odstępach czasu. Następnie dodawać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach miksera i krócej, do połączenia się składników.Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć masę makową.  Posypać płatkami migdałowymi i i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. Po ostudzeniu  zdjąć obręcz ciasta i pokroić.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów