Ciasto toffi

Zdjęcie - Ciasto toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis od Agnieszki.
Ciasto robiłam już wcześniej - ulubione Maćka - zażyczyła sobie zamiast btortu na urodziny :)

Ciasto toffi

foremka: 28 x 35cm

400g krakersów

4 żółtka
3/4 szklanki maki
1op o wadze 40g budyniu śmietankowego lub waniliowego
3 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki słodkiej 18%
250g masła

1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki likieru waniliowego

1 l śmietany kremówki
ok. 200g "dulce de leche" lub 1 duża puszka mleka słodzonego skondensowanego*
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cukru
50g gorzkiej czekolady

Zagotowujemy w dużym garnku 2 szklanki mleka, śmietankę i 1/2 szklanki cukru.
Do gotującej się masy dodajemy - cały czas intensywnie mieszając trzepaczką do piany - zmiksowane w blenderze 1 i 1/2 szklanki mleka, żółtka, budyń i mąkę. Zdejmujemy z ognia, gdy masa będzie gęsta. Dodajemy do gorącej masy pokrojone w kostkę masło, mieszamy aż powstanie jednolita masa. Wmiksowujemy jeszcze ekstrakt waniliowy i likier.
Blaszkę wykładamy warstwą krakersów, nakładamy na nie jeszcze ciepłą masę budyniową. Przykrywamy kolejna warstwą krakersów. Ubijamy 1/2 l śmietany z "dulce de leche". Nie musimy zużyć koniecznie 200g "dulce de leche"- proponuję dodawać łyżkami i probować czy odpowiada nam już słodycz i konsystencja kremu. Wykładamy masę toffi na krakersy. Układamy ostatnią warstwę krakersów. Teraz ubijamy na sztywno resztę kremówki z cukrem waniliowym i 1 lyżeczką cukru. Nakładamy ją na wierzch ciasta. Posypujemy startą czekoladą.Wstawiamy do lodówki. Ciasto należy przygotować minimum dzień, a najlepiej dwa, przed podaniem.

*Jeśli nie mamy gotowej karmelowej masy pod postacią "dulce de leche" to nic straconego. Zamkniętą puszkę mleka słodzonego skondensowanego gotujemy na małym ogniu 2-3 godz. Musi by cały czas całkowicie przykryta wodą. Ja nawet czasami posuwam się do użycia szybkowara - wówczas wystarczy gotować jedynie 45-60min. Zostawiamy do zupełnego wystudzenia i dopiero wtedy otwieramy i zużywamy jej zawartość. W Polsce o ile się nie mylę jest dostępna "Confiture de lait" firmy Bonne Maman, która też tutaj może być substytutem. Jest ona jednak nieco bardziej płynna niż "dulce de leche".

Warstwy ciasta zaczynając od dołu:
krakersy
masa budyniowa
krakersy
śmietana toffi
krakersy
bita śmietana
starta czekolada


Zdjęcie - Ciasto toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Ciasto toffi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z masą z mleka w proszku – bez pieczenia
1

Ciasto z masą z mleka w proszk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto knoppers
1

Ciasto knoppers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kawowy puszek
2

Ciasto kawowy puszek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto góra lodowa na herbatnikach
5

Ciasto góra lodowa na herbatni…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Knoppers + film - Jak zrobić
1

Knoppers + film - Jak zrobić

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Milky way bez pieczenia - ciasto w 15 minut!

Milky way bez pieczenia - cias…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko