Ciasto - świąteczna chatka
Proste i bardzo efektowne ciasto w kształcie ośnieżonej chatki - smakiem nawiązujące do tort szwarcwaldzkiego. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Pomysł na wygląd tego ciasta można wyszukać na różnych portalach, np. Pinterest czy Instagram, ale ja musiałam w tym roku stworzyć własną wersję. Zachęcam Was do wykonania tego ciasta, na pewno zaimponujecie nim nie tylko dzieciom ;)
Składniki na biszkopt:
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 100 g drobnego cukru
- 4 średnie jajka
- szczypta soli
- 25 g kakao
- 4 łyżki zimnej wody
- 500 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
- 400 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g gorzkiej czekolady (max 64% kakao)
- 150 g śmietany kremówki 36%
- wiśnie w zalewie (wydrylowane)
- biszkopty Savoiardi (takie jak do Tiramisu)
- cukier puder (do posypania dachu)
Wystudzony biszkopt pociąć na paski:- 3 paski o szerokości 8 cm, - 1 pasek o szerokości 6 cm,- 1 pasek o szerokości około 2 cm.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę 30% przełożyć do miski i miksować razem, do momentu, aż powstanie jednolity, dość gęsty krem (nie za długo, żeby krem się nie zważył). Pod koniec ubijania dosypać cukier puder i cukier waniliowy.Część kremu odłożyć na później, do ozdobienia dachu chatki.
Wiśnie dokładnie odsączyć, ale zalewę zachować do nasączania biszkoptu.
Przygotować prostokątny, płaski talerz. Ułożyć na nim pierwszy pasek ciasta (24 x 8 cm). Namoczyć go równomiernie zalewą wiśniową. Wysmarować warstwą bitej śmietany z mascarpone, a w środek wcisnąć kilka odsączonych wiśni (fot.1).Następnie powtórzyć wszystkie czynności, żeby zbudować domek - układając paski ciasta od najszerszego, do najwęższego (fot.2). Krem wyrównać, tak żeby stworzyć jednolitą bryłę (fot.3).
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i zalać śmietaną kremówką 36%. Podgrzać razem w kąpieli wodnej, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wystudzonym ganache "wytynkować" ściany chatki (fot.4), odkładając niewielką ilość na przymocowanie pierniczkowych okien i drzwi.
Biszkopty Savoiardi wyjąć z opakowania i ułożyć "daszek" (fot.5). Jeżeli zajdzie potrzeba, biszkopty można dociąć od góry. Wierzch ciasta ozdobić odstawionym wcześniej kremem śmietanowym, imitując śnieg na dachu (fot.6). Chatkę wstawić do lodówki.
Upiec kilka pierniczków na drzwi i okna (z dowolnego przepisu). Ozdobić je lukrem i przymocować za pomocą ganache, do naszej konstrukcji (fot.7). Całość posypać cukrem pudrem (fot.8).
Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby wszystkie warstwy dobrze się "związały".