Ciasto śliwkowe na weekend

Ciasto śliwkowe na weekend
Zdjęcie - Ciasto śliwkowe na weekend. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Cudowna pogoda zachęca do wyjścia z domu. Bardzo żałuje, że dla mnie zaczyna się właśnie teraz bardzo pracowity okres i na wypady za miasto czy nawet rodzinne spacery po parku z aparatem w ręce, zwyczajnie nie będę mieć czasu. A właśnie teraz można nacieszyć oczy złocistymi liśćmi, które z każdym dniem będą tworzyć szeleszczący dywan pod nogami. Bardzo nie lubię gdy ostatnie liście spadają na ziemie i nagle przychodzi ten okropny listopad i robi się szaro za oknem. Te pierwsze dni jesieni należą do moich ulubionych.
Zdjęcie - Ciasto śliwkowe na weekend. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I wizyta na targu sprawia wiele radości. Jak zwykle nie mogę się pohamować w czasie zakupów i kupuję bez opamiętania różne owoce i warzywa. Rodzina się cieszy, bo wtedy pichcę na potęgę. Dziś więc ciasto na weekend, śliwkowe, jak przystało na jesień. To już drugie takie ciasto w tym tygodniu. Poprzednie zniknęło tak szybko, że nawet zdjęć nie zrobiłam. Zostawiam Was zatem z pysznym ciastem i pięknym słońcem za oknem, a sama zmykam do pracy.
Zdjęcie - Ciasto śliwkowe na weekend. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto migdałowe ze śliwkami składniki na spód:
  • 25 g brązowego cukru
  • 80 g serka homogenizowanego
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

składniki na masę:
  • 400 g śliwek węgierek
  • 50 g brązowego cukru
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 żółtko
  • 2 całe jajka
  • cukier puder do posypania
wykonanie: Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. W misce łączymy wszystkie składniki na spód ciasta. Mieszamy, a następnie zagniatamy ręką. Ciasto należy rozwałkować tak by wyłożyć nim dno i boki na wysokość około 2cm. Rozwałkowane ciasto przekładamy to foremki wyłożonej papierem do pieczenia, boki foremki smarujemy masłem. Jajka i żółtko ubijamy mikserem z cukrem, po czym dodajemy migdały. Na końcu dodajemy śliwki. Mieszamy łyżką i gotową masę wykładamy na przygotowany spód. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie przepisów