Ciasto rabarbarowo - kokosowe

Ciasto rabarbarowo - kokosowe

                     Ciasto kokosowo - rabarbarowe ujrzałam u Eweny i od razu nabrałam na nie chęci. Zerwałam w ogródku chudzieńki rabarbar i zabrałam się do roboty. Ciasto jest proste i bardzo smaczne. Kwaskowy rabarbar połączony z pachnącym kokosem, zapieczone razem w wilgotnym, miękkim cieście. Na wierzchu fajna skorupka z rabarbaru i brązowego cukru oraz odrobiny cynamonu. Bardzo mocno polecam!

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowo - kokosowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (keksówka 14x21cm):

*225 g (1 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym (dałam tyle mąki ile w przepisie + 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia)
*275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru
*110 g (1 1/4 szklanki) wiórek kokosowych
*125 g masła, rozpuszczonego
*3 jajka, lekko ubite
*125 ml (1/2 szklanki) mleka
*1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*110 g (1 szklanki) drobno pokrojonego rabarbaru
*300 g (5 łodyg) rabarbaru
*2 łyżki cukru demarara

*1 łyżeczka cynamonu (dodałam od siebie)

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 150 st C. Keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wykłożyć papierem do pieczenia.
Wymieszać mąkę, drobny cukier i wiórki kokosowe. Dodać masło, jajka, mleko i ekstrakt i wymieszać do połączenia składników.
Połowę mieszanki wlać do foremki, posypać pokrojonym rabarbarem i przykryć resztą ciasta.
Łodygi rabarbaru pokroić na słupki długości 12 cm. Umieścić je na wierzchu ciasta i posypać cukrem demarara. Ja dodatkowo posypałam cynamonem.
Piec ok 1 1/2 godziny. Pozostawić przez 5 minut w foremce. Wyłożyć do góry dnem na kratkę i ostudzić. Ja nie wykładałam do góry dnem. Studziłam ciasto w foremce i potem w niej kroiłam na kawałki.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowo - kokosowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowo - kokosowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów