Ciasto rabarbarowe

Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Madzia przygotowała dwa ciasta rabarbarowe. W zasadzie całkiem podobne do siebie, podobnie smakują. Pierwsze nieco zalatuje wanilią, drugie za to jest nieco bardziej puszyste. Zamieszczę oba przepisy i będziecie mogli zrobić to ciasto, do którego akurat macie w lodówce składniki :) A że któreś z nich warto zrobić to możecie mi zaufać na słowo. Są pyszne i absolutnie proste w zrobieniu. Nie są może jakieś mega piękne, ale ich smak wynagradza wszystko. Pierwsze ciasto Madzia podpatrzyła na Eksplozji Smaku, a drugi na W Kuchennym Oknie.

WANILIOWE CIASTO Z RABARBAREM 3 jajka, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 3 szklanki mąki pszennej, 5 łodyg rabarbaru, 1 i 3/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 3 łyżki ekstraktu waniliowego

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej, jogurt i dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojony na kawałki rabarbar (wcześniej posypany odrobiną cukru). Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



ŚMIETANOWE CIASTO Z RABARBAREM (na formę 28x40 cm) 4 jajka, 1 szklanka cukru, 200 g kwaśnej śmietany, 3/4 szklanki oleju, 3 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
dodatkowo: 500 g rabarbaru, 3 łyżki cukru, cukier puder do posypania

Rabarbar myjemy, oczyszczamy z włókien i twardych końcówek, osuszamy i tniemy na kawałki. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Dodajemy po jednym żółtku i cały czas miksujemy. Nadal miksując na wolnych obrotach dodajemy stopniowo śmietanę, cienkim strumieniem wlewamy olej, wsypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy jeszcze tylko tyle żeby składniki się połączyły.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, układamy kawałki rabarbaru i posypujemy 3 łyżkami cukru.
Pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Zdjęcie - Ciasto rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie

Ciasto z rabarbarem – pyszne i…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
2

Błyskawiczne ciasto z rabarbar…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodne
1

Ciasto z rabarbarem – sezonowe…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Ciasto z rabarbarem i cynamonem
2

Ciasto z rabarbarem i cynamone…

Beti Beti
kruche babeczki

Lekkie ciasto rabarbarowe

Lekkie ciasto rabarbarowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto z rabarbarem i kruszonką
6

Ciasto z rabarbarem i kruszonk…

Majana Majana
Majanowe pieczenie