Ciasto puszek

Ciasto puszek to kombinacja biszkoptu, migdałów zatopionych w kajmaku oraz dwóch kremów pomiędzy okrągłymi biszkoptami.

Ciasto inspirowane przepisem siostry Anastazji, które troszeczkę zmieniłam pod swój smak.

Leciutki biszkopt, następnie podprażone płatki migdałowe zatopione w słodkim kajmaku. Kolejne warstwy to delikatny krem mascarpone, zatopione biszkopty oraz troszeczkę cięższy z kremem czekoladowym.

Ciasto może wydawać się dosyć pracochłonne, ale możesz dzień wcześniej upiec biszkopt i następnego dnia przełożyć kremami.

Ciasto słodkie, sycące a zarazem delikatne. Kawałek tego ciasta to porządna dawka słodyczy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto puszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO PUSZEK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ MIGDAŁOWĄ:

  • 200 g płatków migdałowych
  • ok. 400 g kajmaku

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek kremu czekoladowego np. nutella *
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1 szklanka herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych
  • kakao do oprószenia

* krem czekoladowy możesz zastąpić roztopioną czekoladą deserową ok. 150 g (masę warto dosłodzić do smaku)

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Jajka powinny być w temp. pokojowej.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie łyżką lub szpatułka do połączenia, aby piana za mocno nie opadła. Przekładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. zarumienienia i suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i lekko nasączamy ponczem.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, następnie łączymy z kajmakiem i wykładamy na biszkopt.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na bardzo gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem i wykładamy na kajmak. Biszkopty zatapiamy na chwilę w ponczu i układamy na kremie.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy przez chwilkę w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce krem czekoladowy (jeśli masa jest za mało słodka można dodać troszkę cukru pudru) oraz na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy na biszkopty, owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.

Zdjęcie - Ciasto puszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto puszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto puszek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort orzechowo-kawowy
18

Tort orzechowo-kawowy

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Schab w sosie pomidorowo-śmietanowym

Schab w sosie pomidorowo-śmiet…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Chałka babuni
1

Chałka babuni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciastka Serowe kopytka
1

Ciastka Serowe kopytka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Bułki hamburgerowe na zakwasie
1

Bułki hamburgerowe na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Morszczuk w marynacie miodowo-musztardowej
2

Morszczuk w marynacie miodowo-…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki serowo-cebulowe
1

Bułeczki serowo-cebulowe

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście
2

Najprostsza szarlotka na półkr…

food² food²
Food Square

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Baleron pieczony
1

Baleron pieczony

Beti Beti
kruche babeczki