Ciasto pomarańczowe
Obserwując statystyki mojego poprzedniego nieistniejącego już bloga Pokrojone Doprawione, to ciasto było jednym z najczęściej wyszukiwanym wypiekiem. Nie dziwię się, ponieważ jest naprawdę warte uwagi. Pokażę Wam je dzisiaj, póki jeszcze trwa sezon na pomarańcze i zachęcam do wypróbowania. Rachel Allen, autorka tego pomarańczowego cuda, stworzyła idealne ciasto pomarańczowe! Pięknie pachnie i jest dziecinnie proste. Polecam z ręką na sercu:)
Ciasto pomarańczowe wg. Rachel Allen tortownica ø20 cm (nie mam - użyłam ø 23 cm)
Ciasto: 100g masła
2 roztrzepane jajka
skórka starta z 1 pomarańczy
100 g cukru
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier: 100 g cukru pudru
sok wyciśnięty z pomarańczy (tyle, żeby lukier był niezbyt gęsty. Ja zużyłam sok z połowy pomarańczy)
Masło roztopić w rondelku. Cukier miksować z jajkami i skórką pomarańczową około 5 min. Dodać wystudzone masło i krótko zmiksować aż składniki się połączą. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i wsypać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać rózgą / mątewką tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 min. Wystudzić i polać lukrem.
Wykonanie lukru: Do kubka wsypać cukier puder i stopniowo wciskać sok z pomarańczy mieszając łyżką aż do uzyskania niezbyt gęstego lukru.