Ciasto pomarańczowe

Ciasto, które pokochacie za smak i łatwość wykonania. Do przygotowania ciasta potrzebować będziecie dobrego dżemu z pomarańczy najlepiej z dodatkiem skórki, wiórków kokosowych i semoliny, czyli mąki gruboziarnistej lub inaczej drobnej kaszki z pszenicy durum. Smak ciasta jest wspaniały, a to za sprawą połączenia właśnie smaku kokosa i pomarańczy ciasto po upieczeniu polewamy syropem cukrowym, który jest charakterystycznym dodatkiem dla smakołyków z Bliskiego Wschodu. Syrop można pominąć, ale zachęcam do spróbowania ciasta nasączonego słodkim syropem i odrobiną jogurtu naturalnego doprawionego skórką z pomarańczy. Z podanej porcji można przygotować jedną keksówkę o wymiarach 21 x 10 cm, czyli jest to dość mała porcja, ale zawsze możecie upiec więcej Smacznego!

Ciasto pomarańczowe Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 50 min Całkowity czas 1 godzina Autor: Anna Typ dania: Desery Ilość porcji: 1 Składniki

  • 90 g oleju słonecznikowego
  • 80 g dżemu z pomarańczy najlepiej ze skórką
  • 120 g soku z pomarańczy
  • 2 jajka
  • skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 35 g drobnego cukru
  • 35 g wiórków kokosowych
  • 45 g mąki pszennej
  • 90 g semoliny
  • 1 kopiasta łyżka mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na syrop
  • 50 ml wody
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy, ja dałam 2 łyżki likieru pomarańczowego
Dodatkowo do podania gęsty jogurt grecki z odrobiną skórki z pomarańczy
Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st C z opcją górnej i dolnej grzałki lub 160 st C z termoobiegem
  2. W jednej misce wymieszać wszystkie składniki sypkie
  3. W drugiej misce umieścić dżem, sok z pomarańczy i pozostałe składniki płynne, wymieszać
  4. Wymieszać zawartość dwóch misek do połączenia się wszystkich składników
  5. Keksówkę o wymiarach 21 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać semoliną
  6. Do przygotowanej formy przelać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika
  7. Ciasto pieczemy 45 do 60 minut, po około 45 minutach pieczenia można sprawdzić, czy ciasto jest już gotowe za pomocą suchego drewnianego patyczka, należy wbić go w środek ciasta jeśli po wyjęciu będzie suchy i czysty oznacza, że ciasto jest upieczone
  8. Kiedy ciasto jest jeszcze w piekarniku przygotujecie syrop, w rondelku umieścić wszystkie składniki i zagotować, zdjąć z ognia
  9. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i od razu posmarować przygotowanym syropem, syrop najlepiej rozsmarowywać na powierzchni ciasta przy pomocy pędzelka
  10. Ciasto smarujemy w odstępach kilku minut, aby syrop zdążył wsiąknąć w ciasto
  11. Kiedy ciasto odrobinę przestygnie wyjąć je z foremki
  12. Wystudzone ciasto podajemy z odrobiną naturalnego gęstego jogurtu greckiego, ale jest to tylko propozycja
  13. Smacznego!

ciasto pomarańczoweZdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ciasto pomarańczoweZdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ciasto pomarańczoweZdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis z cudownej książki „Jerozolima”

Kategorie przepisów

Podobne przepisy