Ciasto pomarańczowe

Sródziemnomorskie smaki z południowej Walencji w Hiszpanii, tam bowiem jest tak popularne to ciasto, ze względu na wyjątkową słodycz  pomarańczy.

Wyjątkowo aromatyczne ciasto pomarańczowe o wilgotnej konsystencji z karmelizowaną skórką pomarańczową, a  dodanie świeżego soku z pomarańczy, sprawia, że czujemy słoneczny zapach cytrusów.

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

  • 160 g miękkiego masła
  • 140 g drobnego cukru
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 230 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g gęstej smietany
  • 1 łyżka drobno startej skórki pomarańczowej
  • 80 ml soku ze świeżych pomarańczy

Składniki na masę:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru /przesianego/
  • 2 łyżki świeżej skórki z pomarańczy

Składniki na karmelizowaną skórkę:

  • 220 g cukru
  • 65 ml wody
  • skórka z trzech pomarańczy

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodać po jednym jajku ucierając.
  2. Następnie przesianą mąkę z proszkiem i pozostałe składniki.
  3. Utrzeć lub zmiksować na jednolitą masę, do połączenia wszystkich składników.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 55 minut lub do suchego patyczka.
  5. Po czym całkowicie wystudzić.
  6. Składniki na masę utrzeć do uzyskania puszystej masy.
  7. W rondlu zagotować wodę z cukrem dodać pokrojoną w cienkie paski skórkę z pomarańczy.
  8. Gotować przez 10-12 minut do z karmelizowania skórki.
  9. Na zimne ciasto wyłożyć ubitą masę, następnie na wierzch  skórkę.

Smacznego 🙂

na podstawie przepisu: Taste.com.au

Zdjęcie - Ciasto pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto pomarańczowe z kardamonem
4

Ciasto pomarańczowe z kardamon…

upl upl
Niebo w gębie

Łatwe ciasto pomarańczowe

Łatwe ciasto pomarańczowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Torcik  odwrócony z  pomarańczami

Torcik odwrócony z pomarańcz…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

Ciasto z semoliny z kokosem i dżemem pomarańczowym
2

Ciasto z semoliny z kokosem i…

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Szachownica mandarynkowa
17

Szachownica mandarynkowa

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe ślimaczki z cynamonem i polewą z serka Philadelphia
1

Dyniowe ślimaczki z cynamonem…

food² food²
Food Square

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia