Ciasto piernikowe z jabłkami
Genialny smak, kilka składników, minimum roboty. Ktoś potrzebuje taki przepis na święta? W dodatku ciasto pachnie piernikiem, jest niesamowicie wilgotne więc drugiego dnia jest tak samo świeże. Bardzo polecam.
Ciasto dołączam do Festiwalu pierniczków, który prowadzi Majanka.
Źródło: Wielka księga ciast Siostry Anastazji
Składniki:
- 3 jaja
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju (dałam 3/4)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżka kakao
- 4 jabłka
Żółtka utrzeć z cukrem, dodając kolejno olej, mąkę, cynamon, sodę, kakao. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wsypać pokrojone jabłka i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej wcześniej keksówki.Piec około 40 min w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego:)