Ciasto orzechowo-czekoladowe

Ciasto orzechowo-czekoladowe
Zdjęcie - Ciasto orzechowo-czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto orzechowo-czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 120 g mielonych orzechów
  • 100 g drobno posiekanej czekolady
  • 100 g cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki amaretto
na dekorację:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie Żółtka ubijamy mikserem razem z cukrem do białości. Orzechy mieszamy z czekoladą oraz mąką i dodajemy wraz z amaretto do ubitych żółtek. Mieszamy. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę. Ciasto delikatnie mieszamy.


Foremkę o wymiarach 10 na 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem i pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam 40 minut, ale to z racji mojego piekarnika).


Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i dekorujemy czekoladą.


Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i od razu przystępujemy do dekoracji ciasta. Całość odstawiamy do zastygnięcia czekolady.



Przepis pochodzi z przysmakikarolki.blogspot.com

Kategorie przepisów