Ciasto orzechowe
Pyszne, mocno orzechowe ciasto! Jeśli uwielbiacie orzechy, na pewno przypadnie Wam do gustu. Idealne do upieczenia w jesienno-zimowy czas, sprawdzi się też na świątecznym stole. Jest miękkie i wilgotne, zachowuje świeżość przez kilka dni! Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Jakiś czas temu kupiłam specjalne pojemniki do przechowywania ciast i to był strzał w dziesiątkę! Ciasta nie wysychają i dłużej zachowują świeżość. Jeśli sporo pieczecie, to bardzo polecam.
Składniki :
200 g mąki pszennej
200 g zmielonych orzechów laskowych
200 g cukru
200 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
6 łyżek mleka
Polewa czekoladowa :
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
5 łyżek śmietanki kremówki
Dodatkowo :
posypka (opcjonalnie)
Masło, jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesypać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce umieścić miękkie masło, miksować przez około 2 minuty, następnie stopniowo dodawać cukier jednocześnie miksując na wysokich obrotach. Całość powinna trwać około 5 minut. Dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować na niższych obrotach tylko do połączenia składników. Na 3 razy dodać zmielone orzechy, następnie na 2 razy dodajemy na zmianę mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Po każdym dodaniu miksujemy krótko na niskich obrotach. Ciasto przełożyć do keksówki (25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć, odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotować polewę : obie czekolady posiekać. W małym garnuszku podgrzać kremówkę (powinna być gorąca, ale się nie zagotować!), ściągnąć z palnika, dodać czekoladę i energicznie wymieszać. Polać ciasto. Można przyozdobić je posypką. Smacznego!
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!