Ciasto orzechowe ze śliwkami
Jesienna klasyka - ciasto ze śliwkami. Tym razem w wersji orzechowej. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia - ma wtedy delikatną chrupiącą skorupkę. Co nie znaczy, że na drugi dzień (o ile coś zostanie) smakuje gorzej ;) Ma jeszcze jedną zaletę - długo zachowuje świeżość.
przepis znalazłam u Edytki
Składniki :
ciasto :
- 100 g orzechów włoskich [ użyłam laskowych ]
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 170 g cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 250 g mąki pszennej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- 3 łyżki mleka
- 3 jajka
wierzch :
- 400 g śliwek węgierek
- 2 łyżki brązowego cukru
- pół łyżeczki cynamonu
Orzechy zmielić blenderem (można również użyć gotowych zmielonych). Śliwki umyć, wypestkować.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
Przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm [użyłam kwadratowej o boku 24cm]. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50 minut.