Ciasto orzechowe ze śliwkami

Jesienna klasyka - ciasto ze śliwkami. Tym razem w wersji orzechowej. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia - ma wtedy delikatną chrupiącą skorupkę. Co nie znaczy, że na drugi dzień (o ile coś zostanie) smakuje gorzej ;)  Ma jeszcze jedną zaletę - długo zachowuje świeżość.

przepis znalazłam u Edytki  

 

Zdjęcie - Ciasto orzechowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

ciasto :

  • 100 g orzechów włoskich [ użyłam laskowych ]
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka

wierzch :

  • 400 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Orzechy zmielić blenderem (można również użyć gotowych zmielonych). Śliwki umyć, wypestkować.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do ucieranej masy na przemian z mlekiem.

Przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm [użyłam kwadratowej o boku 24cm]. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50 minut.

 

Zdjęcie - Ciasto orzechowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy