Ciasto orkiszowe z truskawkami

Lekkie i puszyste ciasto orkiszowe z truskawkami i płatkami migdałowymi. Zdrowsza wersja ciasta na mące orkiszowej.

Dzięki dobrze ubitym jajkom ciasto jest niesamowicie puszyste, dodatek oleju sprawia, że jest wilgotne.

Kawałki truskawek fajnie kontrastują ze słodkim ciastem, a płatki migdałowe po upieczeniu są chrupiące.

Ciasto orkiszowe z truskawkami będzie fajnym pomysłem na zdrowszą wersję bez mąki pszennej.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z truskawkami.

Zdjęcie - Ciasto orkiszowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 6 jajek dużych, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 2 szklanki mąki orkiszowej, jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 ml oleju np. rzepakowego

DODATKOWO:

  • ok. 300-400 g truskawek
  • ok. 1/2 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka ubijamy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (około 5-6 minut). Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki, olej oraz wanilię. Miksujemy po każdym dodaniu składników na niskich obrotach tylko do połączenia. Wykładamy do formy, układamy kawałki truskawek i oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto orkiszowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy