Ciasto na białkach - cytrusowe
Zostało Wam białek po wypiekach? Jest idealny pomysł na ich wykorzystanie - szybkie i proste ciasto cytrynowo-pomarańczowe. Puszyste, mięciutkie, wilgotne dzięki nasączeniu syropem. Zapisujcie i róbcie, bo robi się raz dwa, a efekt bardzo przyjemny :)
Składniki na ciasto: przepis z bloga Wypieki z Pasją
- 170g białek [u mnie 5 białek, prawie 190 g]
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego [u mnie aromat waniliowy]
- skórka otarta z jednej cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na syrop pomarańczowy:
- sok z jednej pomarańczy
- 3 łyżki cukru
Składniki na lukier:
- 2 łyżki syropu pomarańczowego
- ok. 3/4 szklanki cukru pudru
- opcjonalnie skórka otarta z pomarańczy/cytryny do dekoracji
Przygotowanie ciasta Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier. Dodać sok i skórkę z cytryny - wymieszać, dodać ekstrakt/aromat waniliowy - wymieszać, dodać rozpuszczone masło - ponownie zmiksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łopatką. Ciasto przełożyć do foremki keksowej o długości ok. 25 cm (u mnie forma podzielona na gotowe kawałki). Piec przez 35-40 minut - do suchego patyczka wbitego w środek ciasta (u mnie 25 minut ze względu na nieduże wymiary kawałków ciasta). Po lekkim przestudzeniu wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. W międzyczasie przygotować syrop.
Przygotowanie syropu W garnuszku zagotować sok z pomarańczy i cukier. Gotować 2-3 minuty i odłożyć do ostudzenia. Ciasto gęsto ponakłuwać wykałaczką, a następnie nasączyć je syropem (uwaga - dwie łyżki syropu zostawić na lukier).
Przygotowanie lukru Do syropu dodać cukier puder i rozetrzeć - aż do uzyskania gęstego lukru. Polukrować ciasto. Gotowe!