Ciasto migdałowe z rabarbarem

Przepis - Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Ciasto migdałowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rabarbar ma w sobie coś uzależniającego. Niby kwaśny jak cytryna, a jednak dodajemy go do deserów, ciasto, kompotów i … chcemy więcej! Wcale się nie dziwię, bo jego orzeźwiający smak wspaniale komponuje się w słodkich daniach, sprawia, że mają w sobie “to coś”, nie są mdłe, mają bogaty aromat…

Dziś w mojej kuchni przyszedł czas na ciasto migdałowe z rabarbarem. Jest bardzo prost do przygotowania- wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce łyżką i gotowe! Dodatkowo jego wielka zaletą jest to, że bardzo długo utrzymuje świeżość i jest przyjemnie wilgotne (choć przy tym lekkie). Na ten sukces składa się kilka elementów: dodatek migdałów, jogurtu greckiego (który można zastąpić kwaśną śmietaną) oraz oleju roślinnego (ja wybieram rzepakowy, bo jest neutralny smakowo).

Zdjęcie - Ciasto migdałowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto jest “migdałowe”, gdyż do jego przygotowania wykorzystałam mieszankę mąki migdałowej i pszennej (np. tortowej), w proporcji 1 :1. Mąka migdałowa nic innego jak bardzo drobno zmielone migdały. Mąka migdałowa może być biała (jasna) lub jasnobrązowa. Zależy to od tego, czy mąka migdałowa przygotowana była z migdałów ze skórką, czy z takich obranych. Ponieważ moje mielone migdały były ciemne, gotowe ciasto ma ciemniejszy kolor.

Mąkę migdałowa może kupić w sklepie (zwykle pod nazwą “mielone migdały”) lub zrobić ją samemu, po prostu należy drobno zmiksować migdały, najwygodniej zrobić to blenderem z dużym ostrzem w kształcie litery “S”.

Zdjęcie - Ciasto migdałowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis - Wydrukuj przepis

Ilość dodanego do ciasta rabarbaru to oczywiście kwestia gustu. Ja wykorzystałam 2 niezbyt grube łodygi. Jeśli dodacie więcej rabarbaru, część z pewnością wpadnie do ciasta i wzbogaci jego strukturę.

Ponieważ rabarbar jest ze swojej natury kwaśny, wierzch ciasta posypałam grubym cukrem, który dodatkowo super chrupie pod zębami ;) Możecie posypać dodatkowo płatkami migdałów, podkreślając tym samym migdałowy aromat ciasta.

Moje ciasto migdałowe z rabarbarem upiekłam w kwadratowej foremce o wymiarach ok. 20×20 cm.

Z tego samego przepisu możecie skorzystać wykorzystując do wypieku inne owoce sezonowe np. truskawki, wiśnie czy wypestkowane połówki moreli.

Zdjęcie - Ciasto migdałowe z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka migdałowa - 1 szklanka
  • olej - 1/2 szklanki (np. rzepakowy)
  • cukier - 3/4 szklanki + gruby cukier po posypania wierzchu (ocjonalnie)
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżki
  • jogurt grecki - 1/4 szklanki
  • jajko - 2 szt
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • rabarbar - ok. 2 łodygi
Przygotowanie: Przepis - Wydrukuj przepis
  1. Foremkę do pieczenia nasmaruj masłem/wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misce połącz jajka z jogurtem i olejem. Lekko ubij trzepaczką lub widelcem.
  3. Dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sól, wymieszaj.
  4. Dodaj suche składniki: mąkę, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  5. Ciasto przelej do foremki do pieczenia.
  6. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar (ja nie obieram rabarbaru, ale możesz delikatnie zdjąć z niego zewnętrzne włókna).
  7. Wierzch opcjonalnie posyp grubym cukrem (2-3 łyżki).
  8. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz przez ok. 45 minut, do “suchego patyczka”. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy