Ciasto migdałowe z rabarbarem
Rabarbar ma w sobie coś uzależniającego. Niby kwaśny jak cytryna, a jednak dodajemy go do deserów, ciasto, kompotów i … chcemy więcej! Wcale się nie dziwię, bo jego orzeźwiający smak wspaniale komponuje się w słodkich daniach, sprawia, że mają w sobie “to coś”, nie są mdłe, mają bogaty aromat…
Dziś w mojej kuchni przyszedł czas na ciasto migdałowe z rabarbarem. Jest bardzo prost do przygotowania- wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce łyżką i gotowe! Dodatkowo jego wielka zaletą jest to, że bardzo długo utrzymuje świeżość i jest przyjemnie wilgotne (choć przy tym lekkie). Na ten sukces składa się kilka elementów: dodatek migdałów, jogurtu greckiego (który można zastąpić kwaśną śmietaną) oraz oleju roślinnego (ja wybieram rzepakowy, bo jest neutralny smakowo).
Ciasto jest “migdałowe”, gdyż do jego przygotowania wykorzystałam mieszankę mąki migdałowej i pszennej (np. tortowej), w proporcji 1 :1. Mąka migdałowa nic innego jak bardzo drobno zmielone migdały. Mąka migdałowa może być biała (jasna) lub jasnobrązowa. Zależy to od tego, czy mąka migdałowa przygotowana była z migdałów ze skórką, czy z takich obranych. Ponieważ moje mielone migdały były ciemne, gotowe ciasto ma ciemniejszy kolor.
Mąkę migdałowa może kupić w sklepie (zwykle pod nazwą “mielone migdały”) lub zrobić ją samemu, po prostu należy drobno zmiksować migdały, najwygodniej zrobić to blenderem z dużym ostrzem w kształcie litery “S”.
Przepis - Wydrukuj przepisIlość dodanego do ciasta rabarbaru to oczywiście kwestia gustu. Ja wykorzystałam 2 niezbyt grube łodygi. Jeśli dodacie więcej rabarbaru, część z pewnością wpadnie do ciasta i wzbogaci jego strukturę.
Ponieważ rabarbar jest ze swojej natury kwaśny, wierzch ciasta posypałam grubym cukrem, który dodatkowo super chrupie pod zębami ;) Możecie posypać dodatkowo płatkami migdałów, podkreślając tym samym migdałowy aromat ciasta.
Moje ciasto migdałowe z rabarbarem upiekłam w kwadratowej foremce o wymiarach ok. 20×20 cm.
Z tego samego przepisu możecie skorzystać wykorzystując do wypieku inne owoce sezonowe np. truskawki, wiśnie czy wypestkowane połówki moreli.
Składniki:- mąka pszenna - 1 szklanka
- mąka migdałowa - 1 szklanka
- olej - 1/2 szklanki (np. rzepakowy)
- cukier - 3/4 szklanki + gruby cukier po posypania wierzchu (ocjonalnie)
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier z prawdziwą wanilią - 2 łyżki
- jogurt grecki - 1/4 szklanki
- jajko - 2 szt
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- rabarbar - ok. 2 łodygi
- Foremkę do pieczenia nasmaruj masłem/wyłóż papierem do pieczenia.
- W misce połącz jajka z jogurtem i olejem. Lekko ubij trzepaczką lub widelcem.
- Dodaj cukier i cukier waniliowy oraz sól, wymieszaj.
- Dodaj suche składniki: mąkę, mąkę migdałową i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
- Ciasto przelej do foremki do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar (ja nie obieram rabarbaru, ale możesz delikatnie zdjąć z niego zewnętrzne włókna).
- Wierzch opcjonalnie posyp grubym cukrem (2-3 łyżki).
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz przez ok. 45 minut, do “suchego patyczka”. Przed podaniem ostudź.