Ciasto marmurkowe
Chocolate marble cake to banalnie proste ciasto, składające się z niewielu składników.
Nie da się go zepsuć.
225 g miękkiego masła
225 g cukru
4 jajka
225 g mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki mleka
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki kakao (można dać pół na pół kakao i kawa rozpuszczalna)
Masło utarłam z cukrem na puszysta masę. Dodałam po kolei jajka - dokładnie wymieszałam.
W sporej misce wymieszałam mąkę z proszkiem oraz solą i dodałam do mokrej masy. Na koniec dodałam ekstraktu waniliowego. Wymieszałam dokładnie i masę podzieliłam na 2 równe części. Do jednej połowy dodałam kakao i mleko - wymieszałam dokładnie.
Do formy na małą babkę najpierw wlałam jasne ciasto, a na nie czekoladowe. Trzeba się upewnić, że w cieście nie powstały podczas nalewania pęcherzyki powietrza - wystarczy postukać w formę kilka razy. Następnie drewnianym patyczkiem zamieszałam w cieście - tak by powstały fantazyjne esy-floresy.
Gotowe ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 45-55 minut.
Proste, szybkie i niewymagające a przy tym smaczne.