Ciasto Marcinek

Ciasto Marcinek to przekładaniec o pysznym miodowym smaku i kremie śmietanowym. Ciasto ma dużą ilość blatów miodowych, ale szybko się je przygotowuje i piecze. Marcinek wygląda na bardzo skomplikowane ciasto, ale jest odwrotnie. Bardzo szybko i sprawnie się je przyrządza, następnie czekasz, aż blaty zmiękną w lodówce i gotowe.

Blaty miodowe, aby się ładnie wałkowały podsypywałam mąką i fajnie jeśli będą cieniutkie. Po upieczeniu będą twarde jak zwykle bywa z ciastem miodowym, ale masa je nawilży i zmiękną.

Krem to kwestia dyskusyjna. Na Podlasiu zazwyczaj wykonuje się tylko na śmietanie i taka wersja jest bardziej kwaśna. Natomiast ja połączyłam śmietanę i kremówkę. Dzięki czemu krem był słodszy, lżejszy i delikatniejszy. Wybór zależy od Twoich ulubionych smaków. Obie wersje mają swoich zwolenników.

Ciasto układałam w tortownicy i wtedy uzyskujemy dosyć równy kształt. Wierzch udekorowałam mielonymi migdałami, ale możesz zamienić je polewą czekoladową.

Ciasto Marcinek jest idealny na Święta Bożego Narodzenia, ale także uroczystości, urodziny lub po prostu na deser.

Ciasto nie jest przesłodzone, czuć miodowe warstwy, które z kremem tworzą przepyszną całość. Marcinek pomimo wielu warstw nie jest trudny i długo zniechęcałam się tym zakładając błędnie, że jest bardzo trudne ciasto.

TUTAJ znajdziesz mój przepis na miodownik.

Zdjęcie - Ciasto Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MARCINEK

SKŁADNIKI NA BLATY MIODOWE:

  • 400 g mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 350 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • mielone migdały lub czekolada do dekoracji

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem oraz sodą. Dodajemy sól oraz ocet. Jajka mieszamy z miodem i dodajemy do miski. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na około 10 kawałków. Podsypując stolnicę mąką wałkujemy każdy placek na kształt tortownicy o śr. 24 cm. Gotowe placki pieczemy jeden po drugim w temp. 180 C przez około 5 min. Ostatni placek trzymałam do zarumienienia.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz po łyżce śmietanę, cały czas miksując.
Placek układamy w tortownicy wykładamy 2-3 łyżki masy i przykrywamy kolejnym plackiem. Powtarzamy te czynności, aż do wykorzystania składników (placek bardziej zarumieniony dałam na wierzch). Ciasto owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Blaty pod wpływem masy zmiękną. Wierzch dekorujemy zmielonymi migdałami lub czekoladą.

Zdjęcie - Ciasto Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto Marcinek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Malinowa góra lodowa
1

Malinowa góra lodowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kryształek
8

Kryształek

Laura Laura
Cafe Babilon

Tort kokosowo-migdałowy z kremem śmietankowym
10

Tort kokosowo-migdałowy z krem…

evenka evenka
Arabeska

Ciasto Krówka

Ciasto Krówka

Bizneswomen w... Bizneswomen w...
Bizneswoman w kuchni

Drożdżówka idealna
5

Drożdżówka idealna

upl upl
Niebo w gębie

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Orzechowa szarlotka tatrzańska

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie)
2

Paszteciki z pieczarkami i cza…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pierniczki bezglutenowe (bez jajek, bez cukru)
1

Pierniczki bezglutenowe (bez j…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
2

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake