Ciasto marchewkowo-bananowe
Ciasto niedawno odkryte u Eveny.
Pięknie wyrosło, puszyste i wilgotne.
Składniki:
160 g mąki tortowej
100 g mąki pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego cynamonu
220 g (1 szklanka) brązowego cukru
90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów mieszanych - włoskie, nerkowca, laskowe i migdały
3 jajka, rozbełtane
480 g startej marchewki
420 g rozgniecionych przejrzałych bananów
250 ml oleju (1 szklanka)
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papierem 26 cm tortownicę
Mieszamy mąki, sodę przyprawy i cukier w dużej misce. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Wlewamy miksturę do przygotowanej foremki. Pieczemy ok 1 1/4 godziny. Studzimy w foremce. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :))