Ciasto marchewkowe z polewą
Wspaniałe, wilgotne, miękkie ciasto, pachnące cynamonem, pachnące jesienią. Och, tak mi się zachciało ciasta marchewkowego jak zobaczyłam je u KasiC. Kasia napisała, że to jej ulubione marchewkowe ciasto. Wcale się nie dziwię. Nam również bardzo smakowało, bo właśnie takie ciasta lubimy. Spodobała mi się bardzo polewa z serka śmietankowego, dodatek cynamonu i orzechów. Ja troszkę pozmieniałam, gdyż do ciasta dorzuciłam również rodzynki, a polewę zrobiłam z serka homogenizowanego. Wyszło pysznie, polecam!:)
Składniki (robiłam w formie 34x24cm):
*1,5 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody oczyszczonej
*1 łyżeczka cynamonu
*1/2 łyżeczki soli
*1 szklanka cukru
*3 jajka
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
*2/3 szklanki oleju
*1/2 szklanki soku ananasowego (nie z puszki), ja użyłam soku multiwitamina :)
*1 szklanka startej marchwi (luźno włożonej do szklanki, nie ciasno ubitej)
*1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (dałam pół na pół z rodzynkami)
Składniki na polewę:
*2 łyżki miękkiego masła
*1/3 szklanki cukru pudru
*120g serka śmietankowego (użyłam homogenizowany i dałam go trochę więcej około 180g)
*kilka kropel ekstraktu waniliowego (dałam aromat)
*opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól przesiać do miski. Odstawić.
Olej wymieszać z sokiem ananasowym. Odstawić.
Jajka z cukrem ubić mikserem do białości. Dodać mieszankę mączną, zmiksować, dodać olej z sokiem, krótko zmiksować. Następnie dodać marchew i orzechy z rodzynkami, delikatnie wymieszać łyżką.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut.
Składniki polewy wymieszać łyżką lub rózgą i rozsmarować na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki na conajmniej 1 godzinę.
Smacznego :)