Ciasto marchewkowe pod pierzynką
Ciasto marchewkowe to wypiek mile widzany w naszym domu z uwagi na dodatek składnika sprawiajacego, że ciasto nie jest suche. Jak zobaczyliśmy takie ciasto na blogu Gatity postanowiliśmy zabrać się do dzieła. Polecamy dla miłośników ciast wilgotnych i nieco ciężkich. Poza tym na talerzu prezentuje się naprawdę fajnie z tą serkową pierzynką:)
Składniki: 1 1/2 szklanki mąki, 2/3 szklanki brązowego cukru, 1 1/2 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 + 1 łyżeczka cynamonu, 2/3 szklanki oleju rzepakowego, 3 jaja, 1 1/2 szklanki startej marchewki (małe oczka), 250g ricotty, 100 g mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny
Marchewkę zetrzeć na tarce, jajka roztrzepać z cukrem, następnie dodać olej i wymieszać. Mąkę przesiać z sodą, proszkiem i 1 łyżeczką cynamonu. Dodac jajka – zmiksować całość. Następnie wmieszać do ciasta marchewkę. Blaszkę okrągłą (ok. 25 cm) wysmarować masłem przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50-60 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka). Ciasto po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce. Na wystudzone ciasto położyć krem powstały ze zmiksowania serków, cukru pudru oraz soku z cytryny. Udekorować pozostałym cynamonem.
Smacznego!
Ilość: 12 porcji Czas przygotowania: 2 godz.(ze studzeniem)