Ciasto marchewkowe babci Uli
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 4 jajka
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach tarki
- 20 dkg rodzynek
- 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
Jajka i cukier ucieraj mikserem, wlej olej i dalej miksuj. Dodawaj porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą i dalej mieszaj. Następnie dodawaj na przemian orzechy, rodzynki oraz marchewkę i mieszaj. Ciasto przelej do blachy i piecz niecałą godzinę w
180 st. C. Upieczone ciasto możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Zamiast startej marchewki możesz wykorzystać pulpę po robieniu soku, dodaj tylko nieco wody, aby ciasto nie było suche. Natomiast w zastępstwie rodzynek możesz użyć posiekane daktyle :-)
Historia przepisu z szuflady Pani Moniki:
"Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Bardzo popularne współcześnie ciasto od kilkudziesięciu lat było w zeszycie."