Ciasto marchewkowe

Muszę się do czegoś przyznać, że kilka dni temu po raz pierwszy upiekłam ciasto marchewkowe, dlaczego zwlekałam tak długo? W zasadzie z jednego powodu ciasta marchewkowe, które jadłam do tej pory, nie posmakowały mi na tyle, żeby je powtarzać. Większość ciast marchewkowych była gliniasta, ciężka lub miała dziwny mdły smak. Choć muszę przyznać, że jedno ciasto było bardzo smaczne, jadłam je u mojej koleżanki i pewnie niebawem poproszę ją o przepis i wypróbuję we własnej kuchni ;). Wracając do dzisiejszego wypieku, ciasto jest niesamowicie smaczne pierwsza porcja ciasta, jaką upiekłam, zniknęła w ciągu dwóch dni, a jest to duża porcja więc można powiedzieć, że smakowała bardzo! Ciasto jest wilgotne i puszyste, a dzięki orzechom włoskim i rodzynkom ma wspaniały smak! Wiem, że jest sporo przepisów, w których ciasto serwuje się bez żadnych dodatków, ale moim zdaniem ciasto marchewkowe smakuje rewelacyjnie z lekkim kremem twarożkowym. Krem dodaje mu niesamowitego kopa, koniecznie wypróbujcie dzisiejszy przepis, na ciasto z dodatkiem warzywa zapraszam również na inny przepis z wykorzystaniem warzyw, a mianowicie ciasto leśny mech ze szpinakiem!

Ciasto marchewkowe Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 40 min Całkowity czas 1 godzina Autor: Anna Typ dania: Desery Ilość porcji: 24 Składniki
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ½ łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 360 g marchewki startej na tartce o średnich oczkach
  • 80 g (3/4 szklanki) grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 60 g (3/4 szklanki) wiórków koksowych
  • 85 g (1/2 szklanki) rodzynek lub suszonej żurawiny
  • 190 g cukru
  • 235 ml oleju roślinnego
  • 4 jajka
Składniki na krem
  • 400 g serka śmietankowego może to być serek Philadelphia lub inny tego typu o kremowej konsystencji
  • 115 g masła
  • 45 g cukru pudru
Instrukcje
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C
  2. Formę o wymiarach 34x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  3. Do dużej miski przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i kardamon, wymieszać
  4. W drugiej misce wymieszać startą marchewkę, orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki/żurawinę
  5. W trzeciej misce ubić jajka na puszystą masę z dodatkiem cukru, kiedy masa będzie puszysta i jasna można dolać olej, ubijać całość jeszcze przez chwilę następnie dodać masę do składników suchych, wymieszać do połączenia się, mieszamy mikserem na średnich obrotach
  6. Na koniec łączymy ciasto ze startą marchewką, masę mieszamy przy pomocy szpatułki do dokładnego połączenia się całej masy
  7. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika
  8. Piec przez 40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka
  9. Wyjąć ciasto z piekarnika, chwytając za papier przenieść ciasto na kratkę i całkowicie wystudzić
  10. Do miski włożyć miękkie masło, ubić z dodatkiem cukru pudru na jasną puszystą masę
  11. Kiedy ciasto będzie już zimne można przekroić na dwa blaty (poziomo), zdjąć górną część, a na dolnej rozsmarować większą część kremu, nałożyć górny blat ciasta lekko docisnąć na wierzchu rozsmarować pozostałą część kremu
  12. Smaczengo!
 

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy