Ciasto marchewkowe

  • Składniki:
  • - marchew - 500 g
  • - jajka - 4 szt
  • - cukier - 60 g
  • - mąka pszenna - 50 g
  • - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

  • Dodatkowo:
  • - orzechy włoskie - do ozdoby
  • - sos orzechowy ( do lodów i deserów )

 

Soczyste marchewki wykorzystuję nie tylko do podżerania przed komputerem, ale i przyrządzania niezwykłych smakołyków!

Ciasto jest niesamowicie delikatne … mokre … a dodatek orzechów i polewa to tylko kropka nad I.

Robi się je błyskawicznie i śmiało mogą je zajadac nawet osoby będące na diecie!

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przyrządzenia:

Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną! pianę. Dodajemy cukier i cały czas miksując dodajemy po kolei żółtka. Do masy delikatnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładamy marchew i dokładnie mieszamy. Powstałe ciasto wlewamy do foremki keksowej ( u mnie niezawodna silikonowa! ). Pieczemy w temperaturze 180 st. około 50 minut.

 

* Ciasto po upieczeniu wychodzi delikatne i mokre! ( co widac na zdjęciach! ) Świetnie smakuje również po schłodzeniu w lodówce , kiedy już konsystencja zrobi się bardziej zwarta. Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

 

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy