Ciasto marchewkowe

Długo nie mogłam przekonać się do tego jak można łączyć marchewkę, cukinię, buraczki z ciastem. Muszę przyznać, że zdecydowanie cała masa ludzi, którzy uwielbiają warzywa w ciastach nie mylą się i przepis okazał się cudownie pyszny:). Marchewki zupełnie nie czuć, chociaż jest ona starta dosyć grubo. Natomiast polewę z serka … pozostawię bez komentarza, bo brak mi słów jak określić jej bardzo dobry smak:).
CIASTO:
- 250 g marchewki startej na grubych oczkach
- 2 jaja
- 150 g drobnego cukru
- 140 ml oleju słonecznikowego
- 75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 20 g rodzynek
- 175 g przesianej mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
- odrobina mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Jaja, cukier i olej miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy marchew, orzechy, rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Mąkę z przyprawami mieszamy w osobnej misce. Dodajemy całość do masy i mieszamy również ręcznie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do keksówki długości ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 150 C przez godzinę do godziny 15 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło.
POLEWA:
- 250 g cukru pudru
- 200 g kremowego serka, np. Philadelphia
- 50 g masła lub margaryny
Cukier, serek oraz masło miksujemy do uzyskania gładkiej masy i nakładamy na ciasto. Smacznego.
Tagi: Ciasto marchewkowe, Orzechy, Philadelphia, Rodzynki, Serek