Ciasto marchewkowe

Długo nie mogłam przekonać się do tego jak można łączyć marchewkę, cukinię, buraczki z ciastem. Muszę przyznać, że zdecydowanie cała masa ludzi, którzy uwielbiają warzywa w ciastach nie mylą się i przepis okazał się cudownie pyszny:). Marchewki zupełnie nie czuć, chociaż jest ona starta dosyć grubo. Natomiast polewę z serka … pozostawię bez komentarza, bo brak mi słów jak określić jej bardzo dobry smak:).

CIASTO:

  • 250 g marchewki startej na grubych oczkach
  • 2 jaja
  • 150 g drobnego cukru
  • 140 ml oleju słonecznikowego
  • 75 g grubo posiekanych orzechów włoskich
  • 20 g rodzynek
  • 175 g przesianej mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • odrobina mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

 

Jaja, cukier i olej miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy marchew, orzechy, rodzynki i mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Mąkę z przyprawami mieszamy w osobnej misce. Dodajemy całość do masy i mieszamy również ręcznie do połączenia składników. Ciasto przekładamy do keksówki długości ok 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 150 C przez godzinę do godziny 15 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło.

POLEWA:

  • 250 g cukru pudru
  • 200 g kremowego serka, np. Philadelphia
  • 50 g masła lub margaryny

 

Cukier, serek oraz masło miksujemy do uzyskania gładkiej masy i nakładamy na ciasto. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Ciasto marchewkowe, Orzechy, Philadelphia, Rodzynki, Serek

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy