Ciasto mandarynkowo-jogurtowe
180 g cukru
skórka starta z 3 mandarynek
2 jajka
szklanka oleju (245 g)
pól łyżeczki soli
szklanka jogurtu (245 g)
łyżka lub dwie soku z mandarynki
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: cukier-puder i sok z mandarynek
W dużej misce zmiksowałam cukier ze skórką z mandarynki i jajkami. Następnie dodałam stopniowo olej. Zmiksowałam na gładką masę i dodałam sok z mandarynek a następnie mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i solą. Mąkę dodawałam stopniowo. Na koniec dodałam jogurt i wymieszałam wszystko dokładnie. Od siebie dodałam cząstki mandarynki.
Masę wlałam do formy keksowej i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 45 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy wetknięty w nie patyczek jest suchy.
Przepis znaleziony w internecie.