Ciasto lawendowo-brzoskwiniowe

Ciasto lawendowo-brzoskwiniowe

   Zdjęcie - Ciasto lawendowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto lawendowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto lawendowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Ciasto lawendowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto lawendowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Ciasto lawendowo-brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 220 g cukru
  • 200 g brzoskwiń
  • 185 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 g mielonych orzechów laskowych
  • 120 g orzechów włoskich
  • 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki oleju Oliwier arachidowo-rzepakowego
  • 1½ łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy
  • skórka starta z ½ cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 190°C.

Brzoskwinie pozbawiamy pestek, orzechy włoskie i laskowe mielimy.

Masło, olej, cukier i mielone orzechy laskowe ubijamy mikserem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo po jednym jajku, wciąż miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę lawendy i sól, mieszamy.

Formę do ciasta o średnicy ok. 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu ciasno układamy ćwiartki brzoskwiń.

Pieczemy ok. 80 min.

 

Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów