Ciasto lawendowo-brzoskwiniowe
Składniki
- 220 g cukru
- 200 g brzoskwiń
- 185 g masła w temperaturze pokojowej
- 120 g mielonych orzechów laskowych
- 120 g orzechów włoskich
- 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 4 jaja
- 2 łyżeczki oleju Oliwier arachidowo-rzepakowego
- 1½ łyżeczki suszonej lub świeżej lawendy
- skórka starta z ½ cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Brzoskwinie pozbawiamy pestek, orzechy włoskie i laskowe mielimy.
Masło, olej, cukier i mielone orzechy laskowe ubijamy mikserem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo po jednym jajku, wciąż miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę lawendy i sól, mieszamy.
Formę do ciasta o średnicy ok. 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu ciasno układamy ćwiartki brzoskwiń.
Pieczemy ok. 80 min.
Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com