Ciasto jogurtowo-morelowe
Wspaniałe ciasto na letnie popołudnie. Lekki biszkopt, delikatna masa jogurtowa, słodkie morele i odrobina chrupiących pistacji świetnie się komponują. Bazowałam na przepisie z książeczki „Owocowe ciasta i desery” B. Lasoty, ale dużo w tym przepisie pozmieniałam i zrobiłam po swojemu. Polecam – póki możemy kupić świeże morele :)
CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE
biszkopt:
2 jajka,
100g cukru pudru,
50ml oleju,
120g mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli
masa jogurtowa:
1 duże opakowanie (500g) jogurtu morelowego lub brzoskwiniowego,
150ml śmietanki kremówki,
1 czubata łyżka cukru pudru,
12 g żelatyny
na wierzch:
450-500g świeżych moreli,
200ml śmietanki kremówki,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1 opakowanie śmietan-fixu,
orzeszki pistacjowe,
listki mięty lub melisy
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal miksując, wlać olej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto zupełnie wystygnie, wyjąć je z formy, zdjąć papier, ponownie umieścić w tortownicy i zacisnąć obręcz.
Masa jogurtowa: Jogurt dosłodzić cukrem pudrem i wymieszać. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić, podgrzewając w garnku z gorącą wodą. Dodać kilka łyżek jogurtu i wymieszać – w ten sposób „zahartujemy” żelatynę i unikniemy ryzyka, że zbije się w kłaczki. Wlać do reszty jogurtu, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć, dodać ubitą śmietankę, wymieszać delikatnie łyżką i rozłożyć na biszkopcie. Wstawić do lodówki.
W tym czasie z umytych moreli wyjąć pestki, podzielić owoce na połówki i chwilę obgotować w niewielkiej ilości osłodzonej wody. Wystudzić i ułożyć na cieście. Schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan-fix. Udekorować ciasto za pomocą szprycy, ozdobić orzeszkami pistacjowymi i listkami mięty/melisy.
CIASTO JOGURTOWO-MORELOWE
biszkopt:
2 jajka,
100g cukru pudru,
50ml oleju,
120g mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli
masa jogurtowa:
1 duże opakowanie (500g) jogurtu morelowego lub brzoskwiniowego,
150ml śmietanki kremówki,
1 czubata łyżka cukru pudru,
12 g żelatyny
na wierzch:
450-500g świeżych moreli,
200ml śmietanki kremówki,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
1 opakowanie śmietan-fixu,
orzeszki pistacjowe,
listki mięty lub melisy
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nadal miksując, wlać olej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać masę żółtkową i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec w 180 stopniach przez 20-25 minut. Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Gdy ciasto zupełnie wystygnie, wyjąć je z formy, zdjąć papier, ponownie umieścić w tortownicy i zacisnąć obręcz.
Masa jogurtowa: Jogurt dosłodzić cukrem pudrem i wymieszać. Żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie rozpuścić, podgrzewając w garnku z gorącą wodą. Dodać kilka łyżek jogurtu i wymieszać – w ten sposób „zahartujemy” żelatynę i unikniemy ryzyka, że zbije się w kłaczki. Wlać do reszty jogurtu, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie gęstnieć, dodać ubitą śmietankę, wymieszać delikatnie łyżką i rozłożyć na biszkopcie. Wstawić do lodówki.
W tym czasie z umytych moreli wyjąć pestki, podzielić owoce na połówki i chwilę obgotować w niewielkiej ilości osłodzonej wody. Wystudzić i ułożyć na cieście. Schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan-fix. Udekorować ciasto za pomocą szprycy, ozdobić orzeszkami pistacjowymi i listkami mięty/melisy.