Ciasto jogurtowe ze śliwkami

4 września 2024
To proste, a zarazem pyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami należy przygotować ze świeżych owoców, wtedy smak i wygląd będzie naprawdę imponujący.
Jeśli nie macie śliwek, to można zastąpić je gruszkami lub jabłkami.
Ciasta z dodatkiem jogurtu są zawsze wilgotne i bardzo smaczne, a ich przygotowanie zwykle jest łatwe i szybkie.
Na pewno będzie smakowało nie tylko Wam, a także gościom, popijając herbatę.
Zapraszam zatem na przepis ciasto jogurtowe ze śliwkami.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Składniki na ciasto jogurtowe ze śliwkami:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody spożywczej
- szczypta soli
- 3 jajka M
- 150 g cukru drobnego
- 260 g jogurtu greckiego 10%
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 g masła rozpuszczonego
- ok. 500 g śliwek świeżych /węgierki lub renklody/
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Jak wykonać ciasto jogurtowe ze śliwkami?
Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
Nie przerywając ucierania dodać jogurt, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, rozpuszczone i ostudzone masło.
Mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiać i dodać do płynnych składników.
Krótko wymieszać do połączenia się składników.
Formę okrągłą o wymiarach 21-22 cm wyłożyć dno papierem do pieczenia, rant spryskać olejem i wysypać mąką.
Przełożyć ciasto do formy, wyrównać wierzch.
Śliwki umyć, usunąć pestki pokroić na ćwiartki, następnie jeszcze na ćwiartki.
Ułożyć na wierzchu ciasta spiralnie, zaczynając od zewnętrznej strony rantu aż do środka.
Posypać cukrem z cynamonem.
Piec w 180′ C przez 40-45 minut lub do zarumienienia ciasta.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe ze śliwkami
Smacznego !