Ciasto jogurtowe z gruszkami
Ciasto jogurtowe z gruszkami.
Ciasto z gruszkami
Bardzo łatwe i szybkie ciasto z gruszkami na jogurcie greckim i oleju. Ciasto gruszkowe z dodatkiem ekstraktu waniliowego i skórki cytrynowej, idealnie puszyste w środku i złocisto brązowe z wierzchu. Doskonałe ciasto, które przygotujesz dosłownie w mgnieniu oka.
Ciasto z gruszkami.
Ciasto z gruszkami
To ciasto z gruszkami to idealny pomysł na deser albo podwieczorek. Ciasto jest przygotowane na oleju, dzięki temu dłużej zachowuje świeżość i jest idealnie wilgotne. W przepisie go nie ma, ale doskonałym dodatkiem do ciasta z gruszkami jest cynamon. Koniecznie wypróbuj także z tym składnikiem. Gruszki wystarczy posypać cynamonem i wymieszać, następnie ułożyć na przygotowanym cieście, włożyć do piekarnika i upiec.
Gotowe ciasto z gruszkami posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy glazurą z dżemu morelowego rozmieszanego z odrobiną gorącej wody.
Ilość składników na tortownicę o średnicy około 20cm.
Oto składniki potrzebne do przygotowania ciasta z gruszkami:
suche składniki:
- 1 i 1/4 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- szczypta soli
mokre składniki:
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- 1/4 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
oraz:
- 2-3 gruszki, obrane i pokrojone w dowolne kawałki
- 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- cukier puder do posypania upieczonego ciasta lub dżem morelowy do posmarowania gotowego ciasta gruszkowego po wierzchu
Przepis na proste ciasto z gruszkami
Krok 1.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni
- Tortownicę o średnicy około 20cm wysmarować masłem (spód można wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do większej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli.
- W innej misce zmiksować na puszystą masę jogurt grecki, olej, jajka, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową oraz cukier (cukier powinien całkowicie się rozpuścić).
Krok 2.
- Połączyć mokre składniki z suchymi i krótko zmiksować albo wymieszać łyżką.
- Gotową masę przelać do tortownicy i wygładzić. Na wierzchu ułożyć gruszki i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Ciasto gruszkowe pieczemy na środkowym poziomie przez 40-45 minut, lub do czasu, aż ciasto ładnie zarumieni się z wierzchu, a włożony do środka drewniany patyczek wyjdzie suchy.
Upieczone ciasto z gruszkami posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem morelowym rozmieszanym z niewielką ilością gorącej wody.
Mam nadzieję, że przepis na ciasto z gruszkami spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Ciasto z gruszkami.
Miłego gotowania!
Ciasto z gruszkami.
Ciasto z gruszkami.