Ciasto Jakuba

Przyznam, że to ciasto chodziło za mną odkąd zobaczyłam je na blogu Kopalnia Smaków. Zrobienie go odkładałam długi czas, bo wydawało mi się bardzo pracochłonne i nie da się ukryć takie właśnie jest. Na blogu dawno nie pojawiło się nic nowego, więc postanowiłam powrócić z czymś niecodziennym. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy nieco wolnego czasu i dużo dobrych chęci, ale efekt z pewnością mile Was zaskoczy. Ciasto Jakuba (nie wiem skąd ta nazwa) ma ciekawy smak, zdecydowanie polecam je dla osób lubiących mniej słodkie wypieki.
Zdjęcie - Ciasto Jakuba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na blaszkę 24x39cm):

Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 6 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
  • 6 białek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 kisiele wiśniowe
Masa budyniowa:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego każdy na 0,5l mleka
  • 3 szklanki mleka
  • 250g masła lub margaryny
Dodatkowe:
  • słoik wiśni z kompotu
  • cukier puder
  • wiśnie kandyzowane
Zdjęcie - Ciasto Jakuba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ciasto zagnieść i wyrobić, można dosypać trochę mąki, aby się nie kleiło. Ciasto włożyć do miski i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 6 równych części. Następnie pierwszą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach spodu blaszki ok. 20x35cm i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 2 łyżki cukru, a na sam koniec kisiel. Masę wyłożyć na spód ciasta. Rozwałkować kolejny prostokąt i nałożyć na pianę z białek. Piec w ok. 18-20min. w 180ºC, na lekko złoty kolor. Powyższe czynności powtórzyć jeszcze dwukrotnie, tak aby uzyskać trzy osobne trójwarstwowe blaty. Budyń ugotować na 3 szklankach mleka, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu, dokładnie połączyć. Tak przygotowaną masę podzielić na pół, jedną część nałożyć na pierwszy blat, na to kolejny i reszta kremu, całość przykryć ostatnim blatem. Ciasto posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami kandyzowanymi.
Zdjęcie - Ciasto Jakuba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Góry na talerzu czyli moja pierwsza  karpatka
33

Góry na talerzu czyli moja pie…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Jabłecznik straciatella
2

Jabłecznik straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto jabłkowa delicja
1

Ciasto jabłkowa delicja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Malinowa góra lodowa
1

Malinowa góra lodowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto tortowe z malinami i kremem
5

Ciasto tortowe z malinami i kr…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto pijana śliwka bez pieczenia
1

Ciasto pijana śliwka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Syrniki- twarogowe placuszki

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka śledziowa z burakami i orzechami

Sałatka śledziowa z burakami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Bułki z cebulą
1

Bułki z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
1

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim