Ciasto jagodowe na zimno
Odrobina słodyczy w upalne dni? Nie ma nic lepszego jak lekkie zimne ciacho z galaretką i owocami. Nie za słodkie ponieważ delikatnie kwaśne jagody idealnie równoważą słodki smak śmietany.
Składniki:
na ok 20 porcji
- 2 opakowania bitej śmietany w proszku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki o smaku owoce leśne
- ok. 200-300g jagód
- dżem jagodowy (niekoniecznie)
- biszkopty
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuść w poł pół szklanki gorącego mleka i odstaw do schłodzenia. W międzyczasie przygotuj galaretki według przepisu na opakowaniu i również odstaw do schłodzenia.
Do miski wlej 400ml zimnego mleka, wsyp bitą śmietanę w proszku i ubijaj na najwyżych obrotach przez ok 4-5 min. Pod koniec dodoaj tężejącą żelatynę i dokładnie zmiksuj.
Blachę o wymiarach 24x24 wyłóż biszkoptami, a szczeliny wypełnij dżemem. Następnie wyłóż tężejąca masę śmietanową i wstaw do lodówki, aż całkowicie się zetnie.
Kiedy galaretki będą się już powoli ścinać wierzch ciasta posyp jagodami i zalej galaretkami.
Całość wstaw do lodówki na ok 2 godz.