Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną
Uwielbiam gruszki (szczególnie konferencje ).
Dziś wykorzystałam je zrobienia pysznego ciacha, którym umiliłam sobie niedzielne popołudnie.
Lekki, puszysty biszkopt pokryty musem z kawałkami gruszek i puszystą, kremową bitą śmietaną z odrobią kakao.
Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie i mega mega smaczne!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
BISZKOPT:
* jajko – 4 szt
* maka pszenna – 0,5 szk
* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
MASA GRUSZKOWA:
* gruszki – 5 szt
* galaretka cytrynowa – 2 szt
MASA ŚMIETANOWA:
* śmietanka 30% – 500 ml
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* mascarpone – 300 g
* kakao – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie wrzucamy żółtka cały czas ubijajmy.
Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, wylewamy na tortownicę i pieczemy ok. 25 minut /180C.
MASA GRUSZKOWA:
Obrane gruszki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy aż gruszki zmiękną, ale się nie rozpadną.
W niewielkiej ilości wody z gruszek rozpuszczamy galaretkę, a następnie wlewamy całość do garnka z gruszkami i chwilę podgrzewamy.
(Jeśli mamy ochotę dodajemy cukier oraz cynamon).
Masę gruszkową wylewamy na wystudzony biszkopt i odkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Gdy masa stężeje ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym, powoli dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Całość wylewamy na zastudzoną masę gruszkową i posypujemy kakao.
Chłodzimy i zajadamy!
Smacznego!