Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

Ciasto gruszkowe z bitą śmietaną

Uwielbiam gruszki (szczególnie konferencje ).

Dziś wykorzystałam je zrobienia pysznego ciacha, którym umiliłam sobie niedzielne popołudnie.

Lekki, puszysty biszkopt pokryty musem z kawałkami gruszek i puszystą, kremową bitą śmietaną z odrobią kakao.

Bardzo łatwe do zrobienia, szybkie i mega mega smaczne!

Koniecznie spróbujcie!

 Zdjęcie - CIASTO GRUSZKOWE Z BITĄ ŚMIETANĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( tortownica 24 cm )

BISZKOPT:

* jajko – 4 szt
* maka pszenna – 0,5 szk
* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl
* cukier – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

MASA GRUSZKOWA:

* gruszki – 5 szt
* galaretka cytrynowa – 2 szt

MASA ŚMIETANOWA:

* śmietanka 30% – 500 ml
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* mascarpone – 300 g
* kakao – do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie wrzucamy żółtka cały czas ubijajmy.

Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, mieszamy drewnianą łyżką, wylewamy na tortownicę i pieczemy ok. 25 minut /180C.

MASA GRUSZKOWA:

Obrane gruszki kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody i podgrzewamy aż gruszki zmiękną, ale się nie rozpadną.

W niewielkiej ilości wody z gruszek rozpuszczamy galaretkę, a następnie wlewamy całość do garnka z gruszkami i chwilę podgrzewamy.

(Jeśli mamy ochotę dodajemy cukier oraz cynamon).

Masę gruszkową wylewamy na wystudzony biszkopt i odkładamy do lodówki do zastygnięcia.

Gdy masa stężeje ubijamy śmietanę z cukrem waniliowym, powoli dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Całość wylewamy na zastudzoną masę gruszkową i posypujemy kakao.

Chłodzimy i zajadamy!

Smacznego!

Kategorie przepisów