Ciasto gotowane

gotowana babka, to jest jedno z ciast wielkanocnych mojej mamy, do tego cytrynowo-czekoladowa polewa - niebo w gębie. ale w tym roku postanowiłam samodzielnie przetestować zupełnie inny przepis. na warsztat wzięłam znowu pana małeckiego. zmienione są proporcje na mniejszą formę do gotowania, no i pozbawiona jest polewy.

Zdjęcie - ciasto gotowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

babka gotowana

  • 170 g masła + do posmarowania formy,
  • 100 g cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 4 duże jajka, 
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 130 g maki pszennej, tortowej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 ml rumu,
  • 6 g kakao

masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i ziarnami wanilii. dodawać po 1 jajku nie przerywając ucierania. następnie dodać budyń, proszek do pieczenia i mąkę. na koniec dodać rum. z masy odjąć 1/3 i do niej dodać kakao. foremkę do gotowania wysmarować masłem. włożyć połowę jasnej masy, na nią ciemną i ponownie jasną. formę dokładnie zamknąć. wstawić do garnka zimną wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy. gotować 90 minut. babkę wyjąć od razu z formy po ugotowaniu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy