Ciasto francuskie z wiśniami
W sobotę dostałam od koleżanki w prezencie koszyczek wiśni. Wiedziała, że to są moje ulubione letnie owoce, bo zawsze będąc w tym okresie u niej jako jedyna z towarzystwa podskubywałam Jej wiśnie;-) Na szybko wpadł mi pomysł zapieczenia ich w cieście francuskim. Wyszło kwaskowe, rzekłabym nawet wytrawne ciacho. Takie jak lubię:-)
Tu pokazałam jak je zwijam.
Składniki:
- około 30-40 dkg wydrylowanych wiśni,
- 1 płat ciasta francuskiego,
- 4 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- cukier puder do posypania,
- masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie: Wiśnie zasypać mąką i cukrem, wymieszać. Zawijać wiśnie w paski ciasta. Układać na wysmarowanej masłem i posypanej bułką formie, zwijając w ślimaka. Zwijać ciasno. Piec w 190 stop. C około 20 minut. Jak przestygnie posypać cukrem pudrem.