Ciasto ekstremalnie cytrynowe
- ( na tortownicę 12 cm )
- Na dużą proszę podwoic składniki!
- Ciasto:
- - masło - 100 g
- - drobny cukier - 100 g
- - migdały - 100 g
- - mąka kukurydziana - 80 g
- - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- - jajka ( średnie ) - 2 szt
- - skórka otarta z cytryny
- Do nasączenia:
- ( nie wolno pomijac! )
- - sok cytrynowy - ok. 125 ml
- - cukier puder - 80 g
Wszyscy chyba dobrze wiemy jak to jest , gdy zachcianki ” życ nie dają ” Kilka dni temu już od samego rana ” chodziło za mną ” coś słodkiego … coś innego … coś czego dawno nie robiłam!
Wpadłam na pomysł zrobienia ciasta cytrynowego , które już kiedyś gościło w mojej kuchni, a pomysłodawczynią jest Nigella
Za sprawą bdsklep.pl wszystko , co potrzebne miałam w kuchennych szafkach …. a samo ciasto robi się tak łatwo i błyskawicznie, że już po godzince mogliśmy się delektowac kolejnym pysznym smakołykiem!
PS. Ciasto jest na mące kukurydzianej , dzięki czemu świetnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej.
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi migdałami.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.
Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Na sam koniec wsypujemy resztę składników sypki i otartą skórkę cytrynową.
Dokładnie mieszamy.
Gotową masę przekładamy do małej tortownicy ( u mnie 12 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem.
Pieczemy ok 40 min w 180
( do suchego patyczka! )
Do nasączenia:
Sok z cytryn gotujemy.
Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.
Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.
Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia.
Gotowe!
Smacznego!