Ciasto ekspresowe owocowe
To jest ciasto wyśmienite, nasze ulubione i jedno z tych najbardziej uzależniających. Robi się go ekspresowo, można na chwilę zniknąć przy gościach, a potem zjawia się ni stąd ni zowąd na stole - ciasto ciepłe, z lekka owocowe, maślane, udekorowane waniliowymi lodami. Uwielbiam zapach domu, gdy go piekę. Mogłabym kupować saszetki tak pachnące i układać po kątach. ;-))) Tak pachnie dom z bajki i czasami nasz. :-))) Namawiam Was, bo warto. To ciasto rozpieszcza i jest lekiem na tę szarą, deszczową pogodę.
Ciasto ekspresowe owocowe
110 g masła
210 g cukru + 1 łyżka
10 g cukru waniliowego
2 jajka
160 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki owoców: borówki lub jeżyny lub pokrojone świeże brzoskwinie i wiele, na które już skończył się sezon
łyżeczka cynamonu
Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Małą tortownicę (25 cm) smaruję masłem i oprószam mąką.
Miksuję masło z cukrem. Potem dodaję jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Miksuję bardzo dokładnie.
Ciasto przekładam do tortownicy, wyrównuję. Posypuję owocami. Wierzch posypuję cukrem zmieszanym z cynamonem.
Piekę ok. 50 minut. Z niego nie wyjdzie nigdy zakalec, jak widać, że jest upieczone, to jest.
Podaję je ciepłe, udekorowane waniliowymi lodami.
Na zimno też jest pyszne.
*źródło - forum kulinarne Kuchnia (wieki temu :-)