Ciasto dyniowe z żurawiną
Jako, że dyń u mnie pod dostatkiem to dziś kolejna wariacja na temat ciasta dyniowego, tym razem dorzuciłam do niego suszoną żurawinę i wyszło całkiem fajne, a o tym że jest banalnie proste do wykonania to już nawet nie wspomnę.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 250 gramów masła lub margaryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni
- garść suszonej żurawiny
Masło roztapiamy i studzimy. Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na białą puszystą pianę (ok 10 minut). Nie przerywając miksowania dodajemy dynię i roztopione masło. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki, sodę, proszek i cynamon i mieszamy. Na koniec dodajemy suszoną żurawinę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok godziny, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.