Ciasto dyniowe z jabłkami
Specjalistką od ciast nie jestem i raczej nie piekę słodkich deserów. Dostałam od kolegi dynię - taką 10-kilową. Był jeden warunek, musiałam ją sobie sama odebrać. Wieczorem wyciągnęłam męża, aby pomógł mi taszczyć podarunek. Oczywiście nie obeszło się bez zaproszenia na ciepłą herbatę i gospodyni poczęstowała nas smakowitym, piernikowym ciastem - jak się domyślacie dyniowym;-) Po przełknięciu pierwszego kęsa już wiedziałam, że nie będzie spokoju w domu i trzeba będzie piec;-) No i voilà! W prawdzie różni się od tamtego, bo jest z dodatkiem jabłek, ale na pewno nie przeszkadza to w odbiorze smakowym. Wspaniałe, wilgotne, aromatyczne, jesienne, dyniowe ciacho...
Składniki:
- 1 szkl. puree dyniowego,*
- 2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenie,
- 1 łyżeczka sody,
- 4 jajka,
- 1 szkl. oleju,
- 3/4 szkl. cukru,
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 jabłka.
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem dodając olej, puree dyniowe, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać przyprawy. Ciasto wylać na formę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Powtykać plasterki obranych jabłek. Piec około 50 minut w 18 stop. C.
* Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka, zalać odrobiną wody i prażyć aż będzie miękka. Zmiksować dynię blenderem na jednolita gładką masę. Odstawić do wystudzenia.