Ciasto dyniowe z białą czekoladą
Posłuchajcie moi Mili
Co Wam powiem w tejże chwili
Czy to będzie niespodzianka
Gdy spotyka kucharkę kucharka...
W kuchni naraz jakieś czary,
Stoją miski, jakieś miary,
Tutaj mąka, cukier leci
A one śmieją się jak dzieci...
Jedna mierzy, druga waży,
trzecia o migdałach marzy.
Wszystkie razem coś próbują,
to odejmą, dosypują,
tam doleją, zamieszają,
co też one w myślach mają?
To nie czary, to nie cuda
im naprawdę coś się uda.
Bo to kuchnia niespodzianek
Kuchnia pełna Cudawianek,
i Atinek, i Majanek...
Czas na kolejne spotkanie w naszej wspólnej wirtualnej kuchni! Nareszcie ! Już nie mogłam się doczekać dziewczyn. Wysprzątałam porządnie kuchnię i zrobiłam miejsce, byśmy mogły cieszyć się wspólnym pieczeniem. Tym razem postanowiłyśmy upiec ciasto z okazji Festiwalu Dyni, który organizuje Bea. Cudawianka, Atinka i ja zaopatrzyłyśmy się w śliczne, pomarańczowe dynie i inne składniki potrzebne do upieczenia dyniowych kwadratów z przepisu Asi z Kwestii Smaku. Ubrane w kolorowe fartuszki (ja mam fartuszek przedstawiający Italię, który kupiłam w Asyżu, a Wy dziewczynki?) ochoczo zabrałyśmy się do pracy ;) Jak zawsze było radośnie:) Szkoda, że to nasze pieczenie jest tylko wirtualne, bo chętnie bym z dziewczynami na żywo tak się spotkała. Ciekawe co wtedy byśmy upichciły? hy hy ;)
Podsumowując, mnie i Ukochanemu ciasto dyniowe bardzo smakowało, mimo iż sypnęło mi się nieco zbyt dużo imbiru. Fajne było, takie ostre hi hi ;) Polewa z białej czekolady doskonale pasuje do ciasta i całość smakuje naprawdę fajnie :)
Składniki:
*1 szklanka mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki soli
*1 łyżeczka cynamonu w proszku
*1/2 łyżeczki imbiru w proszku
*1 szklanka drobno startego miąższu dyni
*3/4 szklanki brązowego cukru
*1/3 szklanki roztopionego masła
*1 jajko
*1 - 2 łyżki tartego świeżego imbiru
*1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
*3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni
Polewa:
*3 łyżki śmietanki kremówki
*100 g białej czekolady
oraz: forma na ciasto - 20 x 20 cm, wysmarowana masłem (piekłam w nowej silikonowej formie, którą wygrałam w konkursie OlgiSmile)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon w proszku.
W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko, imbir i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii. Wymieszać z mąką oraz 1/2 szklanki orzechów.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 - 40 minut (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy). Ostudzić.
Zagotować śmietankę, odstawić z ognia, dodać kosteczki białej czekolady i pozostałe 1/4 łyżeczki wanilii. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i poczekać kilkanaście minut aż polewa nieco zgęstnieje. Rozsmarować ją po cieście, posypać pozostałą 1/4 szklanki orzechów.
Smacznego :)