Ciasto dyniowe - najlepsze!
Ciasto dyniowe uwielbiam tak samo jak ciasto marchewkowe.
Jest niesamowicie delikatne, puszyste, lekkie … a jak ostatnio zabrałam je do pracy, to zniknęło w tempie błyskawicznym!
Robi się je niezwykle szybko i zawsze się udaje!
Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i absolutnie nie pomijajcie w przepisie sody!
Podane z cukrem pudrem, lukrem, albo np. mleczną czekoladą smakuje obłędnie!
Można śmiało upiec je w mniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 21 cm )
* mąka pszenna – 1 czubata szkl
* puree z dyni – 3/4 szkl szkl
* cukier – 0,5 szkl
* olej roślinny – 0,5 szkl
* jajko – 2 szt
* soda – 0,5 łyżeczki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cynamon – 1 czubata łyżeczka
* sol – 1 szczypta
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Z ugotowanej albo upieczonej dyni robimy gładkie kremowe puree.
Mąkę przesiewamy z cukrem, cynamonem, solą , proszkiem i sodą.
W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy dynię i jeszcze raz miksujemy.
Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy.
Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ).
Studzimy, zajadamy!
Smacznego!