Ciasto dyniowe - najlepsze!

Ciasto dyniowe - najlepsze!

Ciasto dyniowe uwielbiam tak samo jak ciasto marchewkowe.

Jest niesamowicie delikatne, puszyste, lekkie … a jak ostatnio zabrałam je do pracy, to zniknęło w tempie błyskawicznym!

Robi się je niezwykle szybko i zawsze się udaje!

Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej i absolutnie nie pomijajcie w przepisie sody!

Podane z cukrem pudrem, lukrem, albo np. mleczną czekoladą smakuje obłędnie!

Można śmiało upiec je w mniejszej tortownicy i rozkroić na 2 blaty a środek wypełnić kremem mascarpone – fajny torcik w błyskawicznym tempie.

Koniecznie spróbujcie!

Zdjęcie - CIASTO DYNIOWE - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( tortownica 21 cm )

* mąka pszenna – 1 czubata szkl

* puree z dyni – 3/4 szkl szkl

* cukier – 0,5 szkl

* olej roślinny – 0,5 szkl

* jajko – 2 szt

* soda – 0,5 łyżeczki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* cynamon – 1 czubata łyżeczka

* sol – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Z ugotowanej albo upieczonej dyni robimy gładkie kremowe puree.

Mąkę przesiewamy z cukrem, cynamonem, solą , proszkiem i sodą.

W osobnej misce miksujemy olej z jajkami,a następnie dodajemy dynię i jeszcze raz miksujemy.

Całość wlewamy do suchych składników – miksujemy.

Wlewamy do foremki, pieczemy ok. 45-50 min / 180C ( do suchego patyczka ).

Studzimy, zajadamy!

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO DYNIOWE - najlepsze! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów