Ciasto drożdżowe ze sliwkami
Lekkie, puszyste, pachnące wanilią i cynamonem ze sliwkami ciasto drożdżowe z kruszonką, takie tradycyjne, domowe, najlepsze.
Każdy na pewno się skusi by spróbować na podwieczorek, czy do kawy. Zapraszam ?
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 80 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 65 g masła
- 1 jajo
- 1 białko
- 200 lub 220 ml letniego mleka
- 1 kg sliwek
- 1/2 łyżeczki cynamanu
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g masła
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
- Drozdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru dodać 3 łyżki mleka i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę z solą przesiać, dodać wyrośnięte drożdże.
- Cukry utrzeć z jajkiem i białkiem i dodać do ciasta oraz roztopione masło i mleko.
- Wyrabiać przez 5 minut, następnie przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić.
- Rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy do pieczenia.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószoną mąką.
- Sliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
- Ułożyć na ciescie, dociskając lekko.
- Posypać sliwki 2-3 łyżkami cukru waniliowego wymieszanym z 1/2 łyżeczką cynamonu.
- Następnie posypać kruszonką.
- Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, po włożeniu ciasta zmniejszyć temp. do 185 st. C, piec przez 30 minut lub do zarumienienia.
Wykonanie kruszonki:
- Mąkę rozetrzeć z masłem i cukrem.
- Jeśli się klei, dodać jeszcze odrobinę maki, jeśli jest za sucha, odrobinę masła.
Smacznego ?