Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami w sierpniu to już u mnie zaczyna być powoli tradycja. Koniecznie z dużą ilością owoców i kruszonki na wierzchu. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i mięciutkie. Dodatek oleju sprawia, że jest bardziej wilgotne i dłużej zachowuje swoją świeżość. Według mnie najlepsze do ciasta są węgierki, ale możesz użyć swojej ulubionej odmiany.

Ważne, aby owoce nie były za duże, wtedy ciasto ma możliwość lepszego wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu i wystudzeniu. Pierwszego dnia jest niezwykle miękkie, lekkie i wilgotne, a za sprawą drożdży ładnie wyrośnięte.

Ten przepis możesz wykorzystać do swoich wypieków i zmieniać w nim owoce lub po prostu upiec ciasto drożdżowe z kruszonką, będzie równie smaczne. Przepis jest rodzinny i wystarczy na dosyć dużą blachę.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami jest słodkie, lekkie i cudownie pachnie świeżymi owocami, a wierch jest chrupki za sprawą kruszonki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z owocami.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 25 g suchych lub 50 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka, ciepłego
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 125 g masła lub margaryny, zimnej

DODATKOWO:

  • ok. 500 g śliwek najlepiej węgierek

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Jeśli używamy drożdży świeżych należy wcześniej wykonać zaczyn.
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy suche drożdże lub zaczyn ze świeżych. Wlewamy ciepłe mleko, cukier, jajka i mieszamy najlepiej dużą łyżką drewnianą. Następnie dodajemy masło o temp. pokojowej pokrojone na kawałki i wyrabiamy ciasto. Na początku nie będzie chciało się połączyć, ale z czasem zacznie być jednolite. Na koniec dłonie zwilżamy olejem i ponownie wyrabiamy, aż do wykorzystania całego tłuszczu. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki. Śliwki kroimy i pozbywamy się pestek.
Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy wyrośnięte ciasto, wyrównujemy. Układamy śliwki, jedną obok drugiej miąższem do góry. Obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami

Najlepsze ciasto drożdżowe ze…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Proste, ucierane ciasto na jogurcie i oleju ze śliwkami

Proste, ucierane ciasto na jog…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Pełnoziarniste ciasto drożdżowe bez wyrabiania  z kruszonką i śliwkami

Pełnoziarniste ciasto drożdżow…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Pleśniak ze śliwkami
2

Pleśniak ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny