Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ten moment gdy w domu pachnie ciastem zawsze wprowadza mnie w błogostan, zwłaszcza gdy jest to ciasto drożdżowe, które przywołuje uśmiech i najpiękniejsze wspomnienia z domu rodzinnego, bo różne drożdżówki piekła zarówno moja babcia jak i moja mama. Teraz piekę je i ja, ostatnio moje ulubione drożdżowe to właśnie to, które dzięki wcześniejszemu ubiciu jajek jest niezwykle puszyste i długo pozostaje świeże. Choć z tym pozostawaniem to tak różnie bywa, bo ono jest tak pyszne, że znika w tempie błyskawicznym. Jako, że mamy sezon na śliwki to tym razem przygotowałam je ze śliwkami właśnie i migdałową kruszonką, no mówię Wam niebo w gębie.

Składniki na ciasto drożdżowe ze śliwkami:

Ciasto:

  • 250 ml mleka 3,2%
  • 100 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120 g masła, roztopionego
  • ok 500 g śliwek


Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 100 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

 

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?

Ja zaczynam od wkruszenia drożdży do miseczki i dodania do nich łyżeczki cukru. Po kilku minutach drożdże powinny się rozpuścić. Wtedy wlewam do nich połowę mleka, dodaję 2-3 łyżki mąki i mieszam całość. Odstawiam w ciepłe miejsce do momentu aż rozczyn podwoi swoją objętość.

W międzyczasie ubijam jajka z pozostałym cukrem na jasną puszystą masę.

W misie umieszczam pozostałą mąkę, cukier waniliowy, sól, pozostałe mleko oraz rozczyn i wyrabiam ciasto aż składniki się połączą. Wtedy wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie się dość luźne i będzie się kleić, dlatego najlepiej wyrobić je robotem.

Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja miała 24x33 cm) Na wierzchu układamy połówki śliwek.

Składniki kruszonki łączymy ze sobą, to najlepiej zrobić ręcznie. Gotową kruszonką posypujemy ciasto i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczemy ok 30 minut na złoty kolor

* do tego ciasta nadają się każde owoce - jabłka, śliwki, truskawki czy morele.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 


Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów