Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Dzisiejsze ciasto jest dla nieco leniwych i nie lubiących wyrabiania ani długiego oczekiwania :)
Składniki:
0,5 kg mąki
7,5 dag drożdży
0,5 szklanki cukru
cukier waniliowy lub esencja
kostka masła
szklanka mleka
4 jajka (2 całe i 2 żółtka)
szczypta soli
1 kg śliwek
Do kruszonki: mąka, cukier, pół kostki masła
Mleko zagrzej, roztop w nim masło. Drożdże wymieszaj w naczyniu z mąką - trzeba dokładnie rozetrzeć drożdże palcami.
Do mąki z drożdżami dodaj cukier, wymieszaj, następnie mleko z masłem, wymieszaj (najlepiej drewnianą łyżką). Następnie dodaj resztę składników i mieszaj ciasto, aż zacznie odstawać od brzegów naczynia.
Wylej ciasto na blachę (powinno być dość luźne), ułóż na nim śliwki skórką do góry, lekko je powciskaj.
Kruszonka: roztop masło, palcami wymieszaj je z mąką i cukrem. Posyp ciasto.
UWAGA! Nie zostawiaj ciasta do wyrośnięcia.
Piecz 40-45 minut w 180 stopniach.