Ciasto drożdżowe z marmoladą
Ciasto drożdżowe jak wiecie kocham miłością bezgraniczną ( tak samo jak serniki ).
Gości u mnie na stole kilka razy w miesiącu, w przeróżnych wersjach – zarówno na słodko, jak i na ostro, słono czy wytrawnie.
Nie może zabraknąć też takiego z sezonowymi owocami!
Dziś przygotowałam dla Was wersję z marmoladą.
Może nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego, gdyby nie ozdobny sposób zaplatania, który potem tworzy nie tylko pyszne ale i efektywne ciacho.
Jest mega puszyste i delikatne!
Długo pozostaje świeże!
Koniecznie spróbujcie.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 450 g
* ciepłe mleko – 200 ml
* jajko – 1 L lub 2 M
* świeże drożdże – 20 g
* cukier – 100 g
* masło 50 g
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
* marmolada – ok. 300-400 g
* żółtko + łyżka mleka do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Podgrzane mleko mieszamy z drożdżami i cukrem.
Dodajemy jajka, roztrzepujemy.
Wlewamy do przesianej mąki, wyrabiamy.
Dodajemy pokrojone , miękkie masło – wyrabiamy kilka minut ( ja to robię robotem z hakiem ).
Przykrywamy szczelnie, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu podsypujemy mąką i dzielimy na 5 części.
Każdą część wałkujemy na prostokąt.
Wciągamy porcję marmolady na rant.
Zwijamy i nacinamy tak jak na zdjęciu – tworzymy ozdobny wałek.
Układamy w wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą formie do tarty.
Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i odstawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia.
Pieczemy w 160C z termoobiegiem przez ok. 30-35 minut.
Smacznego!