Ciasto drożdżowe z marmoladą

Ciasto drożdżowe z marmoladą

Ciasto drożdżowe jak wiecie kocham miłością bezgraniczną ( tak samo jak serniki ).

Gości u mnie na stole kilka razy w miesiącu, w przeróżnych wersjach – zarówno na słodko, jak i na ostro, słono czy wytrawnie.

Nie może zabraknąć też takiego z sezonowymi owocami!

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przygotowałam dla Was wersję z marmoladą.

Może nie byłoby w nim nic nadzwyczajnego, gdyby nie ozdobny sposób zaplatania, który potem tworzy nie tylko pyszne ale i efektywne ciacho.

Jest mega puszyste i delikatne!

Długo pozostaje świeże!

Koniecznie spróbujcie.

Polecam!

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mąka pszenna – 450 g

* ciepłe mleko – 200 ml

* jajko – 1 L lub 2 M

* świeże drożdże – 20 g

* cukier – 100 g

* masło  50 g

* sól – 1 szczypta

DODATKOWO:

* marmolada – ok. 300-400 g

* żółtko + łyżka mleka do posmarowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Podgrzane mleko mieszamy z drożdżami i cukrem.

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy jajka, roztrzepujemy.

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wlewamy do przesianej mąki, wyrabiamy.

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy pokrojone , miękkie masło – wyrabiamy kilka minut ( ja to robię robotem z hakiem ).

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przykrywamy szczelnie, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po wyrośnięciu podsypujemy mąką i dzielimy na 5 części.

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Każdą część wałkujemy na prostokąt.

Wciągamy porcję marmolady na rant.

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zwijamy i nacinamy tak jak na zdjęciu – tworzymy ozdobny wałek.

Układamy w wysmarowanej masłem i delikatnie obsypanej bułką tartą formie do tarty.

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka i odstawiamy na ok. 30 minut do podrośnięcia.

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczemy w 160C z termoobiegiem przez ok. 30-35 minut.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ CIASTO DROŻDŻOWE Z MARMOLADĄ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów